Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

29 jun 2010

Bara bara ben

Shorts i olika modeller

När kvicksilvret stiger åker långbyxorna av och shortsen på. Och kring shortsens vara eller inte vara i stadsmiljö finns olika åsikter. Hemma hos Magdalena Ribbing, vår mesta folkvettsexpert och etikettrådgivare börjar telefonen genast gå varm. Är det ok med shorts i stan?

Enligt Magdalena ska man inte ha shorts på jobbet, på krogen eller i mataffären. Det handlar om hänsyn till andra människor och det är inte ok med exponering av lurviga (!?) och svettiga (!?) ben.

Ja, det verkar vara skillnad på manliga och kvinnliga ben – en pub i Karlskrona anmäldes förra veckan till diskrimineringsombudsmannen av en man som inte fick komma in klädd i shorts. Kvinnor på samma pub sägs ha visat betydligt mer ben.

Patrik Steorn, modevetare förklarar att stilkoder är en process i ständig förändring och här reflekteras samhällsutvecklingen som sådan. Idag är gränsen mellan arbete och fritid mer flytande än någonsin. Det märks även när vi klär oss.

Pelle Strandberg, PR-konsult har flera banker som kunder. Där existerar visserligen inte shorts på arbetstid, men dock slipslöst och ej vit skjorta i vissa sammanhang. Så trenden mot mer avslappnat finns även här. Även om det nog dröjer innan vi får se korta byxor i bankmiljö.

För gemene man verkar numera korta byxor hur som helst vara acceptabla i stadsmiljö och den generella uppfattningen är tydlig – vi går mot en mer avslappnad klädstil och det är helt klart en trivselfaktor.

Nu när vi är mitt inne i en värmeperiod och dessutom närmar oss semestern känns det väl rätt skönt att tagga ner med ett par shorts. Som förresten USAs första dam Michelle Obama gjorde redan förra sommaren.

Läs mer om Inte bara ben i förra veckans Fokus!
Puben i Karlskrona syns i flera tidningar – Aftonbladet och SvD och GP.
Och Sexigt eller styggelse i HD
Eller bra artikel av Johan Wirfält i Nyhetsbrevet Rodeo – Är shortsen svenska? Och framför allt: Är de socialliberala?
Magdalena Ribbing om ”Rätten att klä av sig”.

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

1 kommentar

  1. […] Bara bara ben #stilPersonligen tycker jag Magdalena Ribbings råd var bra. Och så tycker jag att det är skillnad på ben och ben, så i det avseendet är jag väl inte helt pk. Men jag tycker även att regler ska brytas, så länge de bryts av individer som vet exakt vad de pysslar med! […]