Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

25 nov 2009

Cocaine – the legal alternative

 

Snart kan vi dricka Cocaine i Sverige, en amerikansk energidryck som innehåller 350 procent mer koffein än Red Bull. AO Blommor, ett företag utanför Helsingborg, kommer att stå för den svenska lanseringen. Men varför döpa en energidryck till en illegal drog och dessutom använda en logga som påminner om vitt pulver? Svaret är förstås en förhoppning om att det väcker uppmärksamhet i media, provocerar och resulterar i höga försäljningssiffror.

Cocaine tillverkas av Redux Beverages, som ägs av Jamey Kirby. Energidrycken har haft en otrolig framgång i USA, inte minst om man mäter i medieutrymme.

– Försäljningssiffrorna femdubblades på två veckor efter att den amerikanska livsmedelsmyndigheten stämplade marknadsföringen som olaglig. Då såldes drycken precis som droger; under disk och via bakdörrar, berättar Kirby för Las Vegas Sun.

I USA påstods det att Cocaine marknadsfördes som ett alternativ till kokain, därför sker numera marknadsföringen av drycken via företagets YouTube-kanal, My Space och den egna hemsidan Drink Cocaine. I Sverige talas det dock mer om produktens konsekvenser än själva marknadsföringen. Symptom som hjärtklappning och yrsel är vanliga vid överkonsumtion. Dessutom har dödsfall konstaterats då energidryck har blandats med alkohol.

Så vad händer om man provar lite Cocaine? För det första ger drycken en sockerchock (18g), som håller i sig i ca fem minuter. Efter detta börjar koffeinet (280mg) att verka och på grund av den enorma mängden utlovas en energikick på fem timmar. Jag vet inte om det låter så lockande, men den främsta målgruppen som utgörs av testpigga 16-25 åringar, är säkerligen mer lättillgänglig.

Den cyniska marknadsföringen av denna ”onödiga” och  förmodligen till och med skadliga produkt ger en dålig försmak.

Läs även: Medierna marknadsför Cocaine, Energidrycken snart i Sverige, Åldersgräns för Red Bull, Cocaine – ny energidryck som förgiftar snabbt, Doctors call for warnings on energy drinks to prevent caffeine overdose, Swedish concern over Cocaine energy drink.  

Uppdatering 20091125: Artikel i Expressen – Extremläsken är på väg till Europa

Det finns också möjlighet att gå med i ”Stödgruppen för att införa en åldersgräns för att sälja energidrycker med koffein och taurin till barn”  på Facebook.

Uppdatering 20091127: Cocaine stoppas i Sverige (enligt TT i DN)

Film från YouTube.com
Inlagt av:
Josephine

2 kommentarer

  1. Agneta skriver:

    jättebra information. Ska sprida den!

  2. Josephine skriver:

    Vad kul att du gillar inlägget! Hoppas att du fortsätter att följa Plyhmblog!