Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

12 jan 2010

Den mångkulturella almanacken ger inblick i en spännande värld

Kinesiskt tempel

 

 

 

 

 

 

Mångkulturellt centrum och Svensk Handel ger tillsammans ut en trevlig almanacka med högtider från hela världen. Vi minns våra döda, uppvaktar våra mödrar, skämtar med varandra och hälsar livets pånyttfödelse – det är några grundteman men med olika utformning alltefter olika länder.

I almanackan finns nationaldagarna både hos våra grannländer och de länder som många i Sverige har anknytning till. Här finns också info om ett antal internationella dagar – t ex den kända Kvinnodagen. Men har du hört talas om Läskunnighetsdagen eller Världsskrattdagen?!

I dagens Sverige finns 135 000 flicknamn och 110 000 pojknamn, varav 615 återfinns i vår vanliga almanacka. En bra spegling av svensk kulturhistoria. I den mångkulturella almanackan finns en inspirerande alternativ namnlängd med 365 namn. Tänk t ex att Gioconda (italienska), Ronit (hebreiska), Thabo (tswana) och Yi (kinesiska) alla är namn som är hänförbara till lycka!

Några exempel på information från almanackan:

Vårfrudagen (26 mars) har genom hörfel eller en ordlek gett upphov till en mattradition: Våffeldagen.
Tanabata (7 juli) – Denna ”stjärnfest” handlar om de två älskande som lever på var sida om Vintergatan och som bara får mötas en natt om året. Om vädret är klart så att skatorna kan bygga en bro över himlavalvet.
Vishwakarma Puja (16 september) En högtid då hinduerna ber för bra affärer och hyllar sina arbetsredskap för att få ett problemfritt arbetsår.
En köpfri dag (27 oktober) ingår i den internationella kampanjen Buy Nothing Day, som syftar till att väcka medvetenhet om överkonsumtionen.

På Svenska Handels hemsida kan man beställa en hel del intressanta saker!
Info om innevarande månad publiceras på Den mångkultururella almanackans hemsida.

Här kan du köpa den mångkulturella almanackan!

Foto Flickr
Inlagt av Birgitta

2 kommentarer

  1. Cecilia Sahlsten skriver:

    Hej,
    Jag heter Cecilia och arbetar på Svensk Handel. Roligt att höra att du tycker om almanackan! Visst är det spännande att lära mer om alla högtider och dagar som firas runt om i världen. Almanackan har fått stor uppskattning och säljs även av t ex Designtorget. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta min kollega Meta Troell. Hon är ”mamma” till almanackan och håller också spännande föredrag om hur vi kan uppmärksamma högtiderna.

  2. Birgitta skriver:

    Tack för kommentar! Och för bra tips på intressant föredrag!