Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

10 aug 2011

Facebook ger dig ångest

Antisocialt beteende, psykiska besvär, paranoia, ångest, alkoholmissbruk. Listan på sociala mediers negativa effekter kan göras lång. I dagarna publicerade psykologiforskaren Larry Rosen vid California State University en studie där han har kartlagt hur sociala nätverk påverkar ungdomar. Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig kan resultera i både magont och depression.

Resultatet av studien gör mig inte det minsta förvånad, dagens unga (och ja, ibland även jag själv) är ju mer eller mindre beroende av sina mobiltelefoner och måste ständigt uppdatera nätverk som Facebook med både foton och statusrader från veckans festligheter. Värst är det för ungdomarna med narcissistiska drag och ett stort uppmärksamhetsbehov då dessa personlighetsdrag ges utrymme för att växa bakom dataskärmens trygga miljö.

Tidigare undersökningar har visat att Facebook kan ligga bakom tonårsdepression då communities som denna blir en popularitetstävling i flest vänner, coolast events och check ins, snyggast foton; helt enkelt roligast liv. Överdriven internetanvändning gör att vardagliga aktiviteter blir lidande och vi tillbringar istället dagarna (och till och med nätterna) framför datorn. Visst kan Facebook fylla en funktion vad gäller kontakten med gamla bekantskaper och vänner bosatta utomlands, men träffas vi inte lite för sällan i verkligheten?

Foto: Flickr

Inlagt av: Josephine

1 kommentar

  1. Agneta skriver:

    Instämmer, bra skrivet.
    Men kul att hitta gamla kontakter.