Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

10 jan 2011

Facebook ger dig sparken

Med Facebook är det lätt att hålla koll på vännernas statusuppdateringar och nytagna foton men även arbetsgivare besöker frekvent forumet för annan typ av inspektion. Ingen kan väl ha missat mannen som i dagarna fick sparken från Volvo efter följande statusuppdatering: En dag kvar av veckan på detta dårhus

Volvo ansåg att Facebook-inlägget var illojalt mot företaget och mannen skickades hem direkt. Nej, givetvis är det inte ok (inte heller särskilt genomtänkt) att skriva statusuppdateringar av denna karaktär, men en varning kanske hade varit på sin plats innan ett avskedande?

Sedan undrar ju jag om det enbart är statusuppdateringen som orsakat uppsägningen. Läste även att ytterligare två personer har sparkats från denna arbetsplats efter att de ”kritiserat” företaget på Facebook. Istället för att lägga energi på statusuppdatering kanske de bör se sig om efter andra jobbalternativ?

För många är det nog svårt att veta hur mycket information man bör lämna ut på Facebook, både angående privatliv och arbete, men nog bör man undvika negativa kommentarer om vänner, arbetsuppgifter, kollegor, kunder osv.

Dock tror jag att t.ex. arbetsgivare ska vara försiktiga med att överanalysera banala statusuppdateringar, det kan ju röra sig om allt från filmcitat till interna skämt som lätt kan missuppfattas. Frågan är väl som alltid var gränsen går. Vad tycker du?

Tips om hur du förbättrar din Facebook-profil finns här.

Delade meningar om Facebook på jobbet.

Foto: Flickr.com
Inlagt av: Josephine

1 kommentar

  1. Eva Dogan skriver:

    Jag tror nog detta kommer jämna ut sig med tiden och fler och fler företag kommer inse att det är till deras fördel om de låter anställda kommunicera bl a med facebook. Det är ju ett förträffligt verktyg till att sprida bra saker!

    Jag undrar dock också om företag kan se dina statusinlägg om du har en skyddad profil, tror inte det. Det vill säga, man kan ju själv gå in och välja hur öppen sin profil ska vara. Men en sak kan jag definitivt hålla med om och det är att många använder ett undermåligt språk och särskrivningar börjar bli mer en regel än ett undantag. Jag själv utesluter folk som jag tycker sprider skräp omkring sig. Jag tror att i långa loppet så är det självsanerande — både för/hos företag och personer.

    Eva Dogan