Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

26 feb 2010

Internet i luften omkring oss

Möte mellan två tidsåldrarUrklipp från GöteborgsPosten lördag 20 februari 2010

Jag var på ett frukostseminarie på IHM igår förmiddag med rubriken ”Sociala medier med fokus på affärsnytta”. IHM brukar bjuda på intressanta, matnyttiga föreläsningar och morgonens föreläsare Peter Baeza var ett nytt namn för mig.

Föredraget speglade sociala medier som de ser ut idag med exempel på affärsnytta per nätverk, samt reflektioner för framtiden. Kontentan av Peter Baezas föredrag visade på den kraft alla de små byggstenarna som alla människor på Internet tillsammans utgör och vad de tillsammans kan åstadkomma. Ett bra exempel bland många är You Tube-videon ”United Breaks Guitars”. Läs mer om varför här: http://en.wikipedia.org/wiki/United_Breaks_Guitars
När denna video visades som oftast gick flygbolaget United Airlines (kända för dålig kundtjänst) börskurs ner 20%…

Peter Baeza summerade även framtiden med varför sociala media som begrepp kommer att dö. Datorn kommer inte länge till vara en nödvändighet för att vara online. Molnet blir till luften omkring oss – vi är alltid tillgängliga, alltid kommunicerande. 100 miljoner Facebookanvändare (av totalt 400 miljoner) använder FB via mobilen. 80% av alla Twitterinlägg kommer från mobilen. Utan mobilen skulle det för många vara tufft att upprätthålla status och annat i de sociala medierna.

Några tips av många från Peter Baeza:

Säkerhet: Han underströk vikten av säkerhet som en väsentlig del av ledningens diskussion kring sociala medier. Enligt säkerhetsföretaget Secode härrörde 2009 50% av alla incidenter (virus, trojaner etc) från sociala medier.

Policy för sociala medier: Coca Cola’s policy för sociala medier är offentlig och kan vara en bra grund att stå på för dem som inte riktigt vet var de ska börja. Den är bara på två sidor – den är bra!

Only in America: Vill du läsa ett konkret case som blivit en imponerande framgångssaga, möjliggjord via sociala medier – läs om kryddan Bacon Salt.

För dig som funderar vad sociala medier kan vara bra till finns mer matnyttigt att hämta i Peter Baezas presentation.

Seminariet var en försmak av IHM’s utbildning ”Digital och social affärslogik”. En ny utbildning för beslutsfattare som vill utveckla sina kunskaper för att kunna nyttja kraften i den affärslogik som de digitala medierna möjliggjort. Kanske vore intressant?

Bild: Ett urklipp från GöteborgsPosten lördag 20 februari 2010
Upplagt av
Charlotte

3 kommentarer

 1. Peter Baeza skriver:

  TAck för omnämnandet. IHM var lite snabba och skickade ut presentationen från förra veckans seminarie i Stockholm. Uppdaterad version för Göteborg är http://www.bit.ly/9hUlQL

 2. Charlotte skriver:

  Tack för en bra föreläsning Peter!
  Jag lyssnar gärna till dig igen.
  mvh Charlotte

 3. Annelie Näs skriver:

  Tack för att du delade med dig om vad som sas på föreläsningen, hade varit kul att vara där själv, men eftersom jag inte var det, är såna här sammanfattningar alltid uppskattade.