Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

28 feb 2011

Konspirationsteorierna – något att fundera på?

Sanningssökarna lägger stor energi på att fundera över konspirationer och dolda agendor. Bakom t ex morden på Olof Palme och John F Kennedy, 11 september, svininfluensanDianas död, Marilyn Monroes självmord . Och så förstås en aktuell fråga – vem läcker till Julian Assange och varför?

Idag är det 25 år sedan Olof Palme sköts ner på öppen gata. Och spekulationerna tar ny fart. Vem låg bakom dödsskjutningen? Christer Pettersson, KGB, CIA, Mossad, en grupp svenska poliser eller den jugoslaviska säkerhetstjänsten UDBA?

11 september är annars en av de händelser som mest triggat till konspirationstänk. Några teorier – USA behövde en förevändning att attackera oljeproducerande stater alt israeliska spioner, som ville lägga skulden på araber och muslimer.

Vaken.se har blivit en samlingsplats för konspirationsteorier. Grundaren heter Mikael Cromsjö och sajten, som startade 2004 är ett av Sveriges största forum för alternativa sanningar. Den sägs bygga på en politisk och religiöst obunden gräsrotsrörelse och har den amerikanska sanningsrörelsen som förebild. Sajten ska vara öppen och tolerant, men det finns även här klagomål kring censur och som i många sammanhang idéer kring en judisk konspiration.

Inte för att jag till vardags går runt och grubblar på ovanstående världshändelser. Men visst är det intressanta frågeställningar! Och de blir onekligen ännu intressantare när de ställs i ett slags övergripande sammanhang.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Ovanstående text är till mångt och mycket hämtad ur artikeln Med komplotten som tröst i den utmärkta tidskriften Fokus.
Amerikanen Michael Barkun har skrivit en känd bok om konspirationsteori: A Culture of Conspiracy från 2006.
På Youtube finns flera filmer från 11 september. Just den här har visats drygt 9 miljoner ggr. Se även kommentarerna nedanför!
Uppdatering idag: Intressant artikel i DN – Låt inte utredningen om Palmemordet dö sotdöden

Inlagt av Birgitta Plyhm
Foto: Flickr

1 kommentar

  1. Mikael Cromsjö skriver:

    Det hänger mycket på vår förmåga att öppna ögonen för vad som händer bakom kulisserna om vi ska undvika krig och förtryck. Informationen finns redan i mycket stor mängd. Lärare, forskare och doktorer vaknar upp till vad som håller på att ske. De som är svårast att nå är till massorna, som kanske inte vågar lita på sin egen förmåga att ta viktiga beslut. Alla ska med. Vaken.se – Kunskap är frihet!