Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

17 mar 2011

Lennart Grebelius – med fler frågor än svar

I ottan samlades drygt 300 personer på Medicinargatan i Göteborg för att lyssna på entreprenören, konstnären, riskkapitalisten, miljardären och fastighetsägaren Lennart Grebelius, även känd för ett stort socialt engagemang. Som affärsängel och riskkapitalist har Lennart gjort lyckade investeringar i bl a Gina Tricot, Scorett och Mechanum. Men allt började egentligen med Ingemar Stenmark och Sätilamössan i mitten på 70-talet. Familjeföretaget fick då ett uppsving och sedan har det fortsatt uppåt av bara farten.

Ett fastighetsimperium byggdes upp med investeringar främst i Göteborg, Stockholm och London. Lennart jobbar också gärna med gatumiljön och delar kostnaderna med kommunen. Han vill inte ha bilar i innerstaden utan bygga underjordiska garage. Nya innovativa arkitektoniska lösningar är också något som fängslar. Vi fick se skisser på en fastighet byggd på pelare på Kungsholmen i Stockholm och ett spännande hotellprojekt med trädhus i samarbete med White. I samma andetag passade Lennart också på att efterlysa större öppenhet och nytänkande hos Göteborgs stad. – Det är fel på klimatet här! Ja, det är helt enkelt inte roligt!

I skolan var Lennart ingen lysande elev, men längre fram i livet ägnade han sig åt studier i såväl idéhistoria, astronomi och filosofi vid Götebors Universitet. I hans konstnärliga verk syns intresset för de existentiella frågorna och det monotona upprepandet. Och så gillar han primtal, vilket återspeglas bl a i boken One million primes där primtal listas sida upp och sida ner.

Med åren har det sociala engagemanget blivit allt större. För tio år sedan startade Lennart tidningen Faktum , som säljs av hemlösa. Sedan ungdomen har Indien en särskild plats i hans hjärta, men han lägger också mycket energi på ett antal specifika projekt t ex att hjälpa romer i Rumänien, ett mentorprogram för invandrarstudenter och biogas i Mexiko.

Lennart huserar numera med sitt Sätila Holding på Västra Hamngatan i ett vackert hus från början av 1800-talet. Han betecknar sig själv lite som en ensamvarg,  jobbar måttligt mycket och på fritiden fotvandrar han, läser böcker eller gör helt enkelt ingenting. Det är, som han själv säger, skönt att vara ledig och bara låta tiden gå…….

Det tidiga morgonmötet var initierat av Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola och CONNECT Väst med det gemensamma syftet att sammanföra näringsliv och akademi. En god föresats!

Mer att läsa:
Jättefint referat av Frukostmötet den 16 mars, skrivet av Mikael Nystås

Inlagt av Birgitta Plyhm
Foto: Mikael Nystås

3 kommentarer

 1. Maria Derner skriver:

  Tror verkligen på att det behövs fler privatpersoner som investerar med hjärta, kunskap och engagemang.

 2. Birgitta skriver:

  Håller verkligen med dig! Var du där och lyssnade igår?
  Det var superintressant – härligt med engagemang och personlighet!

 3. Natalie skriver:

  Detta var riktigt roligt att läsa! Kombinationen socialt engagemang och entreprenörsskap,-inspirerande!