Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

26 sep 2014

Maris bloggtips: Rikta in dig

Inriktning

De bästa bloggarna är skrivna av dem som vet varför de bloggar och har en tydlig idé om vilken inriktning bloggen ska ha.

Vill du att din blogg ska vara inspirerande, rolig, utbildande, saklig, kreativ, ungdomlig, eller sportig? Naturligtvis kan du blogga om vad och hur du vill, men om du vill uppnå något större är det viktigt att välja inriktning noga. Vilken inriktning du väljer kommer att påverka vilken typ av läsare du får och vilka möjligheter som kommer att öppnas för dig genom bloggen.

För att bestämma en inriktning som är genomtänkt och passar dig eller ditt företag är det viktigt att klargöra vissa grundläggande förutsättningar. Jobba igenom följande uppgifter så kommer du en god bit på väg. Ha kul!

Ställ några frågor till dig själv
Vilket syfte ska min blogg ha? Vad vill jag dela med mig av på bloggen? Vilka läsare vill jag ha? Vilka andra bloggar gillar jag att läsa? Vilken typ av blogg vill jag INTE skriva?

Fundera över vilken kategori du vill att din blogg ska tillhöra
Är det hantverk, livsstil, mode, mat, sport, kommunikation, bygge, hälsa, politik, försäljning…? Det bästa är att välja en huvudkategori. Du kan alltid infoga andra intressen när du väl är igång.

Välj tre teman
Välj teman du verkligen gillar och tror att du kan utveckla över tiden. Fokusera – det ger styrka!

Om du till exempel vill starta en matblogg kan temana vara: Vegetariskt, vegan och fisk. Skriver du om PR kan det vara: Trender, sociala medier och evenemang.

Skriver du om livsstil kan det vara: Att välja ett liv som digital nomad, konsten att lyckas och inre och yttre resor.

Skriv en mening som beskriver vad din blogg handlar om
Meningen ska kunna användas som underrubrik, tagline, till din bloggs titel.

Några exempel: På Plyhm blogg står det: Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och kommunikation. På Tvillingmat står det: Gör vardagen enklare när en i familjen är vegetarian. På Peelitoff står det: Skala av allt onödigt i livet och lev fullt ut.

Gör meningen så enkel som möjlig så att nya läsare förstår vad de kommer att möta i bloggen. Försök att fokusera. Låt språket vara enkelt men koncist.

Tänk på hur du skulle vilja att någon annan beskrev din blogg
Om du redan har en blogg kan du fundera över hur en läsare skulle kunna beskriva den. Känns det rätt? Vill du ändra något i din inriktning?

När du har svaren på de här frågorna vet du också vilken inriktning din blogg ska ha, vilka teman du ska koncentrera dig på, du har en tagline färdig och du har säkert börjat få idéer till inlägg. :-)

För dig som är teknikintresserad – titta in på denna blogg där du också hittar en bloggskola.

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

 

1 kommentar

  1. […] det andra bloggtipset på Plyhmbloggen får du tips om vilka frågor du ska ställa till dig själv för att hitta rätt […]