Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

17 sep 2014

Maris bloggtips: Varför blogga?

 

Rosor2

Idag startar vi tillsammans med Mari en serie bloggtips på vår blogg. Du som följer oss regelbundet kanske kommer ihåg Maris skrivtips från förra hösten där du fick tips om hur du skriver bättre.

Nu är det dags att gå vidare och prata om hur du bygger upp en bra blogg. Varje vecka kommer Mari, som är journalist, redaktör och skrivcoach, att gästblogga med bloggtips för dig som vill utveckla din blogg eller starta en ny.

Du hittar Maris samlade skrivtips under kategorin Skrivtips. Bloggtipsen finns under Bloggtips, och en närmare presentation av Mari under fliken Om skribenterna.

——————————————————————————————————————————————————- Varför ska jag blogga? Ja, den frågan är viktig att ställa innan du ger dig ut i bloggvärlden.

För mig är svaret enkelt: En blogg är ett bra, lätt och relativt billigt sätt att sprida sitt budskap.

En blogg ger dig också mångdubbelt tillbaka. Läsare köper dina produkter eller tjänster eller rekommenderar dig till andra. Ditt företag blir känt, du underlättar din karriär, du får fler kontakter och fler uppdrag. Både du och ditt företag får en kick framåt.

Förutom att det är spännande och roligt att blogga har mina bloggar gett mig just detta. 2006 när jag startade min första blogg, som korrespondent i Sydafrika, fick jag kontakt med svenskar som var intresserade av Sydafrika av de mest skilda anledningar. Några av dem har blivit vänner, andra affärsbekanta.

Bloggarna ger mig också en plattform där jag skriver när det inte finns något annat forum för det jag vill förmedla. Under några år levde jag som enda vegetarian i min familj. Det resulterade i bloggen ”Tvillingmat”, som handlar om hur matlagningen kan fungera när bara en i familjen är vegetarian. Utan bloggen hade det varit svårt att hitta ett forum för en sådan vinkel på matlagning.

Dessutom har jag kunnat hänvisa nya uppdragsgivare till mina bloggar. Där har de fått en bild av vem jag är och hur jag skriver, som ett komplement till mitt CV.

För att din blogg ska bli framgångsrik är det viktigt att du vet vad du vill. Första frågan du ska ställa dig är därför VARFÖR. När jag startade bloggen i Sydafrika var svaret helt enkelt att jag ville berätta om allt det som inte hördes i vanlig media.

Fundera över varför du vill blogga. Skriv ner tre anledningar som känns viktiga. Punkterna blir en bra utgångspunkt när vi i nästa inlägg går vidare och väljer inriktning på bloggen. Vi ses om en vecka!

mediaanalys, lindqvist.com och på 900kunder kan du läsa mer om varför du ska blogga.

För dig som ännu inte börjat blogga – det finns flera sajter där du kan starta en blogg helt gratis. De har färdiga designer att välja mellan och är enkla att jobba med. Titta in på wordpress.com, blogg.se, devote.se, bloggproffs.se, blogg.passagen.se.

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

1 kommentar

  1. […] Nu kan du hitta mig på Plyhmbloggen. Sedan några veckor tillbaka skriver jag bloggtips där. Du hittar idéer och inspiration kring hur du kan tänka för att göra din blogg bättre. Här hittar du det första inlägget. […]