Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

29 dec 2009

Marknadsföring och kommunikation i sociala medier

Sociala Medier

Har under julen läst en riktigt bra bok som jag måste tipsa om: Marknadsföring och kommunikation i sociala medier, skriven av Lena Carlsson, grundare av reklambyrån Kreafon (och Kreafonbloggen) i Göteborg.

Den här boken är verkligen intressant, inspirerande och informativ på ett lättillgängligt sätt och det märks att Lena har stenkoll på sitt område! Boken tar upp allt ifrån hur Apoliva fick kunderna att starta grupper på Facebook till kortfattade legala synpunkter.

För mig har sociala medier aldrig framstått som någon typ av fluga, utan jag håller helt och hållet med Lena och andra sociala medie-experter (t ex bloggande Icehotel och Lantmännen) som uttalar sig om den här kommunikationsformens effekter.

Jag tror att användandet av sociala medier som vi ser idag bara är en början. Digital marknadsföring kommer i allt större utsträckning att påverka företags (och givetvis privatpersoners) relationer och varumärken.

Efter att ha läst Lenas bok inser jag att den här typen av kommunikation är lämplig för i stort sett alla branscher. Titta bara på Saltå Kvarn som kommunicerar med sina kunder via både Saltåbloggen och Twitter. Inte trodde jag att jag skulle tycka det var intressant att läsa information från ett företag som tillverkar mjöl. Men det är nog som Mattias Åkerberg (Please Copy Me) säger i boken:

Människor har ledsnat på reklam i den form vi lärt dem, och vill se varumärken som kommunicerar ärligt och mänskligt med sina konsumenter. Verkligen kommunicerar. Lyssnar, tänker, pratar, lyssnar. Som bjuder på sig själva. Som berättar något intressant.

Och det är precis vad kvarnen i Saltå gör, de har förstått betydelsen av sociala medier.

Boken Marknadsföring och kommunikation i sociala medier går att köpa här.

Läs även: 60 miljoner twittrar, 10 ways social media will change in 2010.

Foto: Josephine
Inlagt av: Josephine

4 kommentarer

 1. Gösta Palmqvist skriver:

  Hej Birgitta

  Har ett nyvaknat intresse för sociala media och bloggning.
  Jobbar dessutom ideelt (stavas det så?) inom Dataföreningen i ämnet.
  Kul att du kommit i kontakt med Lena. Var det genom BNI?
  Har beställt boken.

  Vi hörs
  Gösta

 2. Lena Carlsson skriver:

  Vad roligt att du gillar boken, Birgitta! Det ska verkligen bli intressant att följa vad som händer inom området under 2010. Kanske blir det en mer naturlig del av företags marknadsföring och kommunikation? Jag hoppas att även du Gösta får nytta av boken.
  Gott nytt år!

 3. […] ”Har under julen läst en riktigt bra bok som jag måste tipsa om: Marknadsföring och kommunikation i sociala medier, skriven av Lena Carlsson, grundare av reklambyrån Kreafon (och Kreafonbloggen) i Göteborg.” Plyhm Kommunikation […]

 4. Lena Carlsson skriver:

  För den som vill läsa mer om boken är direktlänken till boksidan http://www.kreafonboken.se