Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

18 maj 2010

Måsen är under luppen

Big Mac

Underliga arbetsvillkor och gammal mat – anklagelserna haglar över McDonald’s efter helgens Dokument inifrån om McFusk & Co på SVT. Personalchef Lotta Björk grillas i Gomorron SverigePressen hänger på, så även för internationellt bruk där donken kallas McCrap. Krisen är ett faktum. Stor eller liten skada, ja nuet är avgörande för när stormen ska bedarra.

Dokument inifrån hade intervjuat 100 f d anställda och det var många negativa saker som kom i dagen. För arbetstagaren t ex strukna övertidstimmar, arbete trots sjukdom, gratistid och bestraffning för att behålla jobbet. Matmässigt ändrad datummärkning etc

McDonald’s har själva satt sig på piedestal vad gäller matens fräschhet. Hamburgarna får t ex inte ligga mer än tio minuter. Sedan måste de kasseras. I Dokument inifrån nämndes att liggtiden kan bli 1 – 2 timmar. Man kan då fråga sig om 10-minutaren endast är en konkurrensfloskel?

Personalchef Lotta Björk gjorde ett relativt bra intryck i Dokument inifrån. Hon verkade äkta indignerad över de uppgifter hon fick ta del av och svarade med någorlunda naturliga formuleringar. Och hade hon dessutom erkänt att hon kände till de pågående rättegångarna om fuskredovisning av anställdas arbetstider i burgarens hemland USA hade hon kammat hem ett något större förtroendekapital. Men hon sa sig inte veta någonting om detta, vilket är omöjligt. Alternativt kan man konstatera att bolagets omvärldsbevakning är mer än usel.

När Lotta Björk satte sig i morgonsoffan blev det mindre bra. Hon började fint med att ”vi tar till oss all kritik”, men sedan rapade hon på : 222 restauranger, 12.000 anställda och drygt 400.000 gäster per dag etc etc. PR-byrån/krishanteraren hade gjort ett bra jobb. För bra och förvandlat Lotta till en robot. Exakt samma formuleringar återfanns i pressrelease från i söndags och även på den ”spontana” chattsidan, som för övrigt verkar ligga nere för närvarande.

Det är beklagligt om ovanstående uppgifter stämmer med verkligheten. Beklagligt för de restauranger som driver sina verksamheter på ett juste sätt, beklagligt för de 400.000 dagliga gästerna och beklagligt för alla ungdomar som – ofta som förstajobb – får en skev och manipulerad bild av arbetslivet.

Återstår nu att se om utlovade åtgärder ger bestående (!) resultat. Ärlighet och Engagemang – det är väl några av de värderingar som gäller?!

Krishantering: McDonald’s köper banners – hoppas kunna rädda anseendet?

Bloggarna är aktiva: Se McDonalds fifflar och bedrar
Med tyckanden och egna erfarenheter

Metro: Fortsatt svartjobb på McDonald’s
Och Burger King får sig också en släng av sleven: De anställda får inte gå på toaletten

Foto: Mc Donalds
Inlagt av Birgitta Plyhm

2 kommentarer

  1. Mycket tänkvärt. Är det någon som tror på vad Lotta säger i rutan och hur mycket påverkas varumärket?

  2. Birgitta skriver:

    Nej, just. Lotta är FÖR bra. Det blir onaturligt och många ser nog igenom det. Sedan är ju situationen utsatt och många behöver nog stöd. Men för den delen behöver man ju inte hjärntvättas. Och visst är hon bättre i det första fallet.