Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

4 jun 2010

Röda Korset i utvisningsbåset

Röda Korset

 

 

 

 

 
Min gamla mamma pratade alltid om Röda Korset med stor värme. Hon brukade sticka barnkläder till fattiga barn långt borta och flera månader före jul samlades ”kretsen” för att slå in mängder av julklappar som så småningom såldes på julmarknaden. Och så minns jag snälla tant Edla, som i vått och torrt skramlade uppfordrande med insamlingsbössan utanför stora entrén till Domus.

Vi är många som undrar vad som hände….

God etik och moral är viktigt i alla sammanhang men i organisationer typ Röda Korset är det en hygienfaktor. Att jobba med välgörenhet/hjälpverksamhet förpliktigar, det är något att leva upp till och förvalta. Och så ska hjärtat vara med – det hör liksom till.

Varumärket Röda Korset har under senare tid blivit kraftigt besudlat av stöld, förskingring, alltför höga arvoden, lögner och bortförklaringar. Är det överhuvudtaget möjligt att restaurera?

Vad säger gräsrötterna? Har man fortsatt intresse att betala sina medlemsavgifter, som används till organisationens och styrelsens höga (enligt uppgift marknadsmässiga) arvoden och ersättningar? Dessutom bidrar medlemmarna med sin fritid och sitt engagemang. Jag förstår de som nu väljer att avstå.

Vad säger allmänheten? Lämnas bidrag med samma frekvens och nivå som tidigare?
Personligen har intresset minskat betydligt. Och det klassiska tvivlet om vad som ”egentligen” kommer fram till mottagaren har fått en annan innebörd.

Häromdagen tillträdde Ulrika Årehed Kågström som generalsekreterare och började sitt uppdrag med att tala vid ett krisseminarium. Man kan förstå att det fanns en hel del att prata om.

Tyvärr konstaterar jag att tillträdande generalsekreteraren själv funnits i organisationen sedan 2006. I ledande befattning. Har hon sovit på sin post? Vari består hennes ansvar? Är hon rätt person att återupprätta det goda rykte och namn som Röda Korset åtnjutit i decennier?

För att inte tala om kvarsittande styrelseordförande Bengt Westerberg, som under lång tid schavotterat i pressen (speciellt DI). Häromdagen kunde vi dock se Westerberg i TV4 Nyhetsmorgon. Inte så dåligt faktiskt. Men han har en extremt tung ryggsäck att bära på.

Generalsekreterare Ulrika tror att det tar flera år att återskapa förtroendet för organisationen. Det är jag också övertygad om. 

Nyligen tillträdde ännu en välbetald (?) befattningshavare – nämligen kommunikationschef Andreas Jansson. Förmodligen är ovanstående satsningar med krisseminarium och framträdande i Nyhetsmorgon hans verk. Helt ok. Men frågan är om det räcker att lappa och laga. Förtroendet  är skadat i grunden. Vilket resultat kan man visa upp? Krävs det  ytterligare personbyten?

Det är kanske också på sin plats att påminna om att Röda Korsets grundprinciper är humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet.

En del av ovanstående information fanns att läsa i Dagens Industri den 3 juni. (papperstidningen)

Röda Korsets dom överklagas enligt artikel i DN. Inte bra!
Det finns tyvärr många av samma sort. Se artikel i Aftonbladet!
Bengt Westerberg känner sig jagad. Enligt insändare i DN.

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

Uppdatering 20101021 – Bengt Westerberg avgår (enligt Resumé)

2 kommentarer

  1. Jakob Ivarsson skriver:

    Vore intressant att veta vilket märke det är på generalsekreterarens tjänstebil. Förra GS kvitterade ut en Jaguar, kanske inte helt rätt fingertoppskänsla på vad det sänder för signaler.

  2. Birgitta skriver:

    Jo, på hemsidan finns under Frågor & Svar att den nya generalsekreteraren har : 86.000.-/mån i lön + bilförmån en Volvo c90 Flexifuel, ingen ersättning för övertid eller resetid eller några traktamenten, ej heller några pensionsförmåner utöver avtalsmässig tjänstepension. Hon har också sju veckors semester.
    Bra att det finns saklig information på hemsidan! Det får säga är ett plus. Kan dock inte hitta motsvarande info om styrelseordförande. Men det kanske int är kutym.