Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

15 apr 2013

Så skriver du bra företagsartiklar på Wikipedia

Som företag är det idag av yttersta vikt att finnas med på en av våra viktigaste informationskällor – Wikipedia. Det är ju där de flesta av oss hämtar information för att snabbt skaffa oss en uppfattning av omvärlden. Att informationskällan också ofta hamnar högt upp i sökresultaten på Google gör det ännu viktigare att finnas där.

Men hur skriver man då bra företagsartiklar på Wikipedia? Vad är viktigt att ha med och vad är det man inte får skriva? Centrum för Näringslivshistoria har i dagarna släppt en bra guide med riktlinjer för hur du kan skriva din företagshistoria på Wikipedia.

I korta drag ger de framförallt tre råd för att du ska lyckas:

  1. Håll dig så neutral som möjligt till ämnet.
  2. Organisera din text med hjälp av kronologin och försök hålla den så jämnt fördelad som möjligt (du finner en lathund i guiden)
  3. Redovisa källorna så gott det går

Du finner den kompletta guiden på denna länk. Mer praktiska tips på hur du exempelvis redigerar en artikel och hur du ska källhänvisar får du i Wikipedias nybörjarkurs. Du finner den här.

Om du är en hejare på att skriva företagsartiklar på Wikipedia får du definitivt inte missa tävlingen ”Svenska Publishingpriset”! Tävlingen går ut på att skriva den bästa företagsartikeln för Wikipedia och ska publiceras senast  den 20 maj. Här kan du läsa mer om tävlingen!

Inlagt av Louise

Bild: Wikipedia Globe

Kommentarsfältet är stängt