Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

14 dec 2009

Saligt är att giva… eller ”Måste man älska en mamma som har langat knark?”

Aldrig så tydligt som i juletid är våra sinnen öppna för att ge hjälp till andra. En faktor jag hoppas alla hjälporganisationer drar nytta av efter bästa förmåga. Det är enkelt och bekvämt att ge framför datorn. Ytterligare argument att minska inköpen av fysiska klappar är tomtens arbetsbörda som enligt vetenskapliga rön inte ens är möjlig… :)

Hjälporganisationerna är ett tydligt exempel på stort behov av kostnadseffektivitet – så mycket pengar som möjligt måste nå fram till dem som behöver. Det finns många goda exempel på hur Internet och sociala medier kan användas för att på ett kostnadseffektivt sätt synas bättre (titta bland länkarna nedan och tyck gärna till här!).

Jag har lämnat bidrag till flera av organisationerna nedan och det känns bra. Min personliga favorit är Unicefs gåvoshop. Kan du låta bli att göra detsamma?

En liten guide till möjligheter att hjälpa i juletid

Musikhjälpen 2009 sänds den 14-20 december från Göteborg. Christer Lundberg, Ametist Azordegan och Jason ”Timbuktu” Diakité sitter instängda i en glasbur på Avenyn och sänder direkt, dygnet runt i både SR och SVT, utan fast föda för att engagera lyssnare och tittare att skänka pengar till Radiohjälpen. Temat i år är malaria.

LOKALT: Majblomman hjälper barn i Sverige. Frälsningsarmén samlar in pengar till dem som har det svårt i jul. Göteborgs stadsmissions filmer om barn till missbrukare är gripande och ett återkommande inslag i juletid. Stockholms Stadsmission erbjuder möjligheter till generositet via SMS. Göteborgs Räddningsmission arbetar för att hjälpa bl a hemlösa och utsatta barn. De har även öppnat en sida på Facebook för sin sak. Via Barncancerfondens julkampanj skänker du medel till barncancerforskningen genom att bidra till att pynta granen och/eller julklappar. God Handling samlar många hjälporganisationer med tanken att så många köp som möjligt ska bidra till att hjälpa till och skapa en bättre värld.

VÄRLDEN: Det är avdragsgillt för företag att köpa julklappar men inte att skänka pengar till utsatta barn. Rädda Barnens julkampanj testar nya grepp för att komma förbi detta hinder. Via Unicefs gåvoshop kan du köpa ett antal perfekta julklappar till utsatta människor: Poliovaccin, förstahjälpenväskor, myggnät, gröt, vattenrening m m. Biståndsorganisationen IM, Individuell människohjälp, annonserar att ”…här kan du köpa julklappar med mening”. ActionAid vill att du ger bort en get. Läkarmissionens Webaidshop är Sveriges största biståndsbutik. Ett annat förslag är att bli fadder via Plan.

MILJÖN är ett viktigt område att stödja. Genom att stödja Vi skogen planterar du träd i utsatta områden. Greenpeace arbetar mot global miljöförstöring och för en värld i fred och ekologisk balans. Via Årets julgåva stödjer du Plans klimatsatsning, i år plantering av mangroveskog.

Film: Stadsmissionens Julfilm 2009 from Stadsmissionen on Vimeo.
Inlagt av: Charlotte

PS I/Glöm inte – det är hög tid att skicka dina julkort nu i veckan! /DS

PS II/ Behöver du fler tips för att komma i julstämning, läs Julfrossa på nätet /DS

Kommentarsfältet är stängt