Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

8 jan 2010

Statistik med stil och stuns

 

Se Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska  och en fena på statistik när han i november körde en bejublad presentation vid  TEDIndia . Rubriken var Asia’s rise – how and when!  I sin presentation förutspår Hans den exakta tidpunkten (dag, månad och år) när Indien och Kina ”kör om” USA. De flesta begrepp ställs på huvudet!

Med hjälp av s k bubbeldiagram visualiserar Rosling utvecklingen (refererat till inkomst per person och år jämfört med förväntad livslängd) sedan 1958 fram till den tidpunkt när väst och öst byter plats på den ekonomiska världskartan.

Hans, som anser att offentlig statistik borde vara fri, sökbar och förståelig  har med stiftelsen Gapminder utvecklat ett system som han fått pris för och som med rörlig grafik visar data/information om folkhälsa, miljö och ekonomisk utveckling från olika länder.

TED – Ideas worth spreading – startade 1984 som en konferens med fokus på Technology, Entertainment och Design. TEDIndia ägde rum i november 2009 i Mysore och här var Hans Rosling en av många intressanta talare.

Som PR-konsult har jag ibland uppgiften att producera presentationer av olika slag till VD/ledningsgrupp, alternativt att tycka till om både framförande och material. Av Hans tycker jag man kan lära det bästa av det mesta. Trots ett ”torrt” ämne är hans presentation intressant, humoristisk, inspirerande och faktiskt spännande (ibland påminner Hans om en sportkommentator). Dessutom är engagemanget fantastiskt! Det kan inte bli bättre!

Se även tidigare inlägg om TEDx – med hela världen närvarande
Hans Rosling är en frekvent talare vid TED-konferenser
Rosling på listan över världens 100 främsta tänkare
FOI – Världen är på bättringsvägen
En mängd presentationer på You Tube
Med fem äpplen i SVT i TV-soffan

Film från TED
Inlagt av
Birgitta

Kommentarsfältet är stängt