Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

23 nov 2009

Trovärdig miljökommunikation?

Det är intressant det här med handlingsutrymme och förtroendekapital – det tar lång tid att bygga upp men är enkelt att rasera. Vattenfall är ett aktuellt exempel: De har länge framställt sig som ett bolag som satsar på en förnybar framtid. Det som varit otydligt är hur liten nysatsningen (28%) varit i förhållande till satsningen på traditionella, mindre miljövänliga alternativ som kärnkraft och brunkol.

När löpsedlarna bland annat målar upp hur hela bolaget pantsätts vid en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland – snacka om förtroendekris. När drevet går och alla börjar skylla på varandra får jag känslan att de inblandade ställt sig över den stora massan, ignorerat lagda direktiv och skyldigheten att föra en tydlig, rättvisande kommunikation till intressenterna.

För att lyckas med miljöarbetet krävs planerade och trovärdiga insatser. Då går det inte att fokusera kommunikationen på det goda och verksamheten på något helt annat. Jag läste att endast 20 av 1000 organisationer har en fungerande krisplan (enligt en kartläggning som BRM gjort) och efter den senaste tidens händelser hoppas jag Vattenfall är en av dessa. De har ett gediget arbete framför sig att renovera och återställa trovärdigheten i varumärket.

För att undvika denna totala trovärdighetskollaps hade det från Vattenfalls sida varit önskvärt med en större ödmjukhet och en tydligare kommunikation. Själva måste de önskat sig ett mer professionellt stöd från politikerna?

Senaste nytt i historien finns här, där står även att läsa om bakgrunden till kritiken mot Vattenfall. F d vd:n Lars G Josefsson fick möjlighet att förklaras sig i ett debattinlägg i DN. Läs även Jonas Leijonhufvuds bloginlägg Hur ska Vattenfalls nya vd rädda varumärket?

VA:s klimatbloggare Erika Augustinsson tycker att Vattenfall är ett solklart fall av greenwashing. Vattenfall utnämndes i våras till 2009 års Climate Greenwash award. Så här tyckte Vattenfall om det (inte den mest ödmjuka pressmeddelande jag läst).

Lästips till Vattenfall och andra intresserade: Victoria Olausson är varumärkesstrateg, rådgivare i miljökommunikation för stora som små företag, frivilligorganisationer och kommuner, projektledare för WWFs Earth Hour och författare till boken  ”Grön kommunikation – Hur du bygger värde för varumärket och världen”.  Boken belönades av Sveriges Marknadsförbund med hedersomnämnande som Årets Marknadsföringsbok 2009. Victora har skrivit ett läsvärt inlägg i debatten på Resumé. Hon talar även på frukostseminariet ”Grön kommunikation – Goda värderingar och goda affärer – Hur hör de ihop?” i Stockholm den 27 november.

Tillägg: Läs även Pontus Schultz krönika Usla kockar i Vattenfalls smutssoppa.

Film från youtube.com
Inlagt av: Charlotte

Kommentarsfältet är stängt