Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

30 mar 2010

Ungdomar: Prostitution är ok

 

Jag läste en artikel i Dagens Juridik där det framgick att en majoritet bland unga tycker att prostitution är ok. Jag är faktiskt inte förvånad. Får jag skylla på media? Universitetsstudenten Belle de Jour’s liv har blivit tv-serie, lyxprostituerade Tracy Quans böcker har översatts till 14 språk. Dokusåpor som Big Brother och Paradise Hotel saknar allt vad integritet heter och artiklar i populärpressen och bloggar berättar om livet som lyxhora eller porrstjärna. En värld som tidigare har varit stängd för ”obehöriga” har nu lämnat dörren på vid gavel. Det som för femtio år sedan ansågs vara kränkande har idag blivit ett mycket uppmärksammat och accepterat beteende i media.

Enligt en undersökning (som gjordes i Västernorrland och Jämtland) instämde sju procent av tjejerna och 15 procent av killarna helt med påståendet att ”det är helt OK att sälja sexuella tjänster – man bestämmer ju själv”. Endast 41 procent av tjejerna och lika många bland killarna uppgav att de inte instämde alls med påståendet.

Ungdomarna fick även svara på om de själva har fått erbjudande om att utföra sexuella tjänster mot betalning. 13 procent av tjejerna uppgav att de någon gång har fått det erbjudandet, bland killarna var siffran fem procent.

Dessutom uppgav 1,8 procent av tjejerna och 1,6 procent av killarna att de själva någon gång utfört en sexuell tjänst mot betalning.

Oroväckande? Javisst. Men med tanke på vad som är tillgängligt via media (ta bara videon som avslöjade när fotomodellen Sophie Anderton försökte sälja sex t ex) så är jag inte så förvånad över undersökningens resultat som jag antagligen borde vara.

Studiens svar måste anses överraskande med tanke på den senaste debatten om prostitution och kriminaliserandet av den som köper sexuella tjänster. Visar undersökningen att det är en skillnad mellan lagstiftningens normering och den värdering som finns hos medborgarna? Vad tycker sexarbetarna själva?

Enligt Federley är sexköpslagen felriktad och skapad över huvudet på de prostituerade. Själv har jag läst Tracy Quans böcker och kan inte annat än fascineras av hennes engagemang i PONY (Prostitutes of New York) och hennes kolumner i diverse stora tidningar som Financial Times och International Herald Tribune.

Vad får man tycka egentligen och varför anser så många av ungdomarna i enkäten att det är ok att sälja sex? Beror deras åsikter på media? Vem ska anpassa sig efter vem? Det är inte lätt med normgivning i samhället och i det här fallet verkar inte lagstiftningen ha påverkat normerna i någon större utsträckning. I vart fall inte för de yngre.

Se även omdiskuterat inlägg på Newsmill.
Och 24 Frågor och Svar om Prostitution
ETC.se – VeckoRevyn glamouriserar könshandel
I Dagen om Ungas inställning till prostitution förändras

Video: YouTube
Inlagt av: Josephine

2 kommentarer

  1. Uno Hansson skriver:

    ”… Det som för femtio år sedan ansågs vara kränkande har idag blivit ett mycket uppmärksammat och accepterat beteende i media…”

    Ni som sannolikt inte var med i ungdomssvängen för 50 – 60 år sedan, och som kan anses kuliminera med Woodstock och inte minst i Sverige m.fl. i slutet på 1960-talet, bör nog försöka läsa på lite om har det har svängt lite åt olika håll, för att sedan svänga tillbaka i och med AIDS osv…

  2. Josephine skriver:

    Stämmer bra, jag är definitivt för ung för att ha upplevt den tid du pratar om men jag känner ju väl till den hippiekultur som växte fram under 1960-talet. Dock anser jag att hippielivet utvecklades till en subkultur som innebar en protest mot det etablerade samhället och ”vuxenvärlden”. Den värdeförändring som jag skriver om i inlägget ovan har ingen som helst politisk förankring eller subkulturanknytning och är en fullständigt kommersiell och medial styrd värdeförändring.