Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

11 feb 2013

Vad får det lov att vara?

Hästlasagne, fejkoxfilé eller köttfärs som malts om? Skandalerna avlöser varandra inom livsmedelsbranschen, men är någon egentligen förvånad? Den rumänske leverantören som säljer hästkött som nötfärs är lika beroende av att pengarna rullar in som den svenska stormarknaden där köttfärsen fick nytt datum och företaget i Ungern som genom injektion av färgämne omvandlade fläsk till oxfilé.

Media rapporterar regelbundet om att vi måste minska köttkonsumtionen, både för vårt eget välbefinnande och planetens överlevnad, men inne hos lågprisbutikerna är utbudet av billigt (och utländskt) kött större än någonsin. Dock måste man bemöda sig med att läsa det finstilta på förpackningen för att få reda på detta.

Det pratas om dålig PR och bristande trovärdighet hos företagen som utsätts för granskning men bara några dagar efter en så kallad köttskandal har vi slutat att köpa dyrt, ekologiskt kött från djur som fötts upp och slaktats efter konstens alla regler och det är back to normal. Konsumenterna vill ha valuta för pengarna, det vill säga mycket mat till låga priser. Kvalitet prioriteras enbart i korta perioder.

Handlar det om inkompetens eller internationell brottslig verksamhet? Det lutar väl mest åt det senare, verkar svårt att injicera röd färg i en fläskfilé av misstag eller ta fel på häst (eller åsna) och nötkreatur.

Det är många led innan produkterna når oss slutkonsumenter och gemensamt för alla inblandade är att vi vill göra så förmånliga affärer som möjligt men då är det hög tid att sätta sig in i om vi vill äta kött som transporterats från Sverige till slakt nere i Polen eller räkor som fångats på västkusten men skalats på andra sidan jordklotet. Ett annat alternativ kan vara att börja marknadsföra produkterna vi köper för vad de faktiskt är istället för att försköna innehållet.

Foto: Findus

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt