Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

5 jan 2010

Vad har alfanummer, frimester och slidkrans gemensamt?

Ord och bokstäver

 

 

 

 

 

 

 

Alfanummer, frimester och slidkrans finns alla på Språkrådets lista över nya och aktuella ord, som berikat svenska språket under år 2009. Ett år som präglats av bl a influensa och självklart sociala medier. Från bruttolistan, som i år omfattade 1500 ord, presenterades 30 ord sedvanligt vid nyår. Några ord tyckte jag kändes väldigt familjära, andra totalt främmande. Här följer några exempel:

Vi spritade ju händerna så att handspriten tog slut och var omöjlig att få tag på. Ordet  svininfluensa har nämnts tusentals gånger under året (är dock en felaktig benämning på den nya influensan A(H1N1) [svininfluensa refererar till en annan, tidigare typ av influensa].

Sociala medier med ord som följare, tvittra, twittra och kvittra är ju väletablerade begrepp vid det här laget, medan frimester (semester då man är helt ledig och inte uppkopplad till arbetet via e-post eller mobil) var okänt för mig -dock enkelt och självklart.

Spikmattan – årets julklapp. Ordet är väldigt hemtamt medan alfanummer
(”telefonnummer” i form av ett namn eller ord i stället för siffror) var något nytt. RFSU har föreslagit användning av slidkrans i stället för det hittills använda och mer ”värdeladdade” ordet mödomshinna.

Fiskpedikyr – pedikyr där man utnyttjar fiskar som gnager av hudflagor på foten (usch! – var förekommer det?) och chefsnappning – anställda håller sin chef inlåst  för att för att hindra nedläggning av arbetsplats [efter det engelska uttryck som användes i Frankrike, bossnapping]. Dessa ord känns dock helt främmande för min del.

Orden i Språkrådets nyordslistor är inte alltid helt nya, men de har ökat i användning eller varit aktuella under året. Se hela listan!

Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan och en del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen. Här finns all slags information om språk – kolla t ex Frågelådan! Eller ta kontakt !

En längre och utförligare lista över nyorden 2009 kommer att publiceras i Språktidningen och i Nationalencyklopedins årsbok. I Språktidningen och på språkrådet.se kommer senare även en lista över 00-talets nyord att publiceras.

Månadens ord hos Språkrådet är förresten vampyr, varulv och vamp. Nog så aktuellt med vampyrfilmer på både bio och TV!

Se även inslag på Aktuellt
I  DN  ,  i Kvällsposten. Aftonbladet och SvD.
”Ja till Livet” lobbar för 37 nya ord.

Tipsa själv om nya ord! Eller se bloggen Faktoider.

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt