Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

15 apr 2014

Vår adept hos föreningen Öppet Hus

02

Hallå där! Valentyna, journalist från Ukraina

Vi är med i ett mentorprogram som drivs av den ideella föreningen Öppet Hus. Programmet syftar till att ge unga med utländsk bakgrund kontakter med den svenska arbetsmarknaden. Vi har tidigare skrivit om mentorprogrammet här. Nedan följer en intervju med vår egen adept Valentyna:

Vad förväntar du dig av att delta i mentorprogrammet hos Öppet Hus?
För mig är det första gången jag deltar i ett mentorprogram. Det är en helt ny upplevelse för mig. Jag kom in i det för jag vill veta hur branschen fungerar i Sverige, vad PR-managers eller kommunikatörer brukar syssla med. Och vad jag behöver för att bli attraktiv som arbetare i den här branschen.

Nu har du varit i Sverige i tre år, hur hamnade du här och hur trivs du?
Jag kom till Sverige som Au-Pair i oktober 2010. Första året bodde jag hos en svensk familj på Särö och tog hand om deras barn. Sedan träffade jag min blivande man och nu är vi gifta.

Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle bo i Sverige! Jag visste nästan ingenting om landet när jag kom hit! Och varje dag upptäcker jag någonting nytt. Det är spännande! Men nu känns Sverige som mitt land, när jag säger ”hos oss, i Sverige” och ”hos er, i Ukraina”. Lite känsliga men ärliga markörer.

Du är journalist och har arbetat med PR i Ukraina. Berätta om dina erfarenheter!
I Ukraina är det mer blandat med journalistik, kommunikation och PR, än här i Sverige. Man får kunskaper om alla branschriktningar om man studerar på universitet. Sedan, i arbetslivet, får man använda alla färdigheter.

Jag jobbade som reporter på olika dagstidningar på Krim. Sedan jobbade jag som PR-manager på ett värdepappersbolag och på en handelsfirma. Jag var ansvarig i första hand för presskontakter, presentationer på mässor och arbetsmiljöfrågor på företaget. Men största delen av mitt jobb var en tidning och en webbsida för och om företagets anställda. Jag kan säga att jag var journalist men med strategisk tanke.

03
Vilka är de viktigaste lärdomarna du tagit med dig? Kan du använda dina kunskaper här?
Att bli ärlig och noggrann när det handlar om tidsplanering och målsättning. När bolagets rykte beror på det som man gör i tid och på lämpligt sätt, tidsplaneringen spelar oerhört stor roll.

Och en annan lärdom är en fras, som min chef brukade säga: Det finns inga problem som inte går att lösa, men det finns tankesätt som inte ser några lösningar. Det hjälper mig ofta!

Jag tror att även om mina grundläggande kunskaper från universitetet blivit lite inaktuella, har jag erfarenhet och målorienterade tankesätt. Och de här vanorna är aktuella alltid och överallt.

Språket är en nyckel till att komma in på arbetsmarknaden, du pratar imponerande bra svenska – hur har du lärt dig så snabbt?
Tack för komplimangen! Men jag har fortfarande mycket att jobba med.

Min familj, där jag jobbade som Au-Pair hjälpte mig mycket med språket. De betalade flera språkkurser på Folkuniversitetet. Det gav mig en bra bas. Nu fyller jag hjärnan med nya ord och fraser varje dag.

Journalistik, PR och kommunikation ryms inom ett brett arbetsfält – vad skulle du helst vilja arbeta med?
Bra fråga – Som jag sa, i Ukraina är det nästan samma sak. PR-managern är ofta ansvarig för företagets rykte, kommunikationer med massmedia och företagets anställda, för tidningar och websidor på plats. Just nu vet jag inte vad som skulle matcha mig bäst. Jag skulle vilja prova lite av allt och sedan välja det där jag är mest effektiv.

Du kommer ursprungligen från Krim-halvön i Ukraina och dina föräldrar bor kvar där. Det är politiskt väldigt oroligt. Hur ser du på situationen?
Situationen är absolut inte rolig där. Men jag försöker ta bort politiken och koncentrera mig på sociala aspekter. Det är krig där nu. Med informationen som vapen. Det känns nästan omöjligt att få objektiv information.

Är det någon skillnad hur oroligheterna skildras i svensk media jämfört med hur de upplevs på plats?
Det går inte att berätta om alla som bor på Krim. Jag vet bara om min familj. Men skillnaden finns. Massmedier fokuserar på politiska frågor och aspekter, men människor på plats bryr sig inte så mycket om det. Vi har fått immunitet efter svårigheter på 90-talet. Det som spelar roll nu är sociala frågor, livsmedelspriser, löner och pensioner. Det finns inte så många tidningar i Europa som vill upplysa om sådana frågor.

Vad tror du om den framtida utvecklingen?
Jag tror på det bästa. Livet visar att skillnaden mellan olika politiska ideologier inte brukar vara stor. Jag hoppas bara att mina släktningar kommer att leva i fred och välfärd.

Valentyna intervjuades i P4 den 24 februari 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5792799

Detta var en liveintervju på ”Göteborg direkt” precis efter den blodiga händelsen i Kyiv på Maidan. Det var svårt för mig att diskutera detta. Det är tragedi för folket när människor dör.

Jag hade så olika känslor samtidigt! Det var sorg, att så många dog. Det var glädje att mina vänner och släktningar lever och är friska. Jag försökte att berätta om vad vanliga människor känner efter det som händer i Ukraina.

01
Det visste du inte om Valentyna:

  • Att hon helst lyssnar på BoKaspers orkester och Melissa Horn. De uttalar på ett tydligt sätt så man kan förstå texten :)
  • Att hon helst av allt reser runt hela världen om hon får göra precis vad hon vill. Och att fiska förstås!
  • Att hon just nu läser boken ”Form i fokus: övningsbok i svensk grammatik” :)  Av skönlitteratur är det ”Isprinsessan” av Camilla Läckberg.
  • Att hon gärna reser/åker till nya ställen. Jag har inte rest så mycket, så nästan alla städer och länder blir nya resmål för mig.
  • Att hon skulle öppna en liten restaurang vid kusten. Gärna vid ett varmt hav om hon fick en miljon.

Inlagt av: Emma, Ann-Sofie & Birgitta
Bilder från: Valentyna

Kommentarsfältet är stängt