Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

19 feb 2010

Det våras för kufen

Nu är det inne med kufar, excentriker och bisarra levnadskonstnärer. Ett nytt sätt att bli kändis? Ja, hur som helst verkar dokumentärer med udda personligheter vara av ökande intresse.

Vi har väl alla sett något avsnitt av Fredrik och Filips serie om Sveriges skönaste människa där Edwin (sminkmannen) Johansson slutligen vann 100 höjdare. Filmerna om exil-dansken som bor med ekorrar (Hälsningar från skogen), liksom förra årets uppmärksammade personporträtt (Tyson) av boxaren Mike Tyson är andra exempel.

Den 9 mars visas på SVT1 filmen om naturrättskämpen (Grizzly Man), som lever med grizzlybjörnar för att till slut blir uppäten. Och det finns en lång lista liknande aktuella filmer på TV-tablån alt nyutgivna som DVD.

Det är dock skillnad på kufar och kufar. En kvinnlig kuf, som t ex Anna Anka är ifrågasatt som få medan en manlig kuf mest ses som modig eller t o m anarkistisk.

Vem som producerar kuf-dokumentären har också betydelse. Beroende på produktionsbolag/kanal läses olika värderingar in. Ett inkännande porträtt hos SVT kan motsvaras av klassförakt och mänsklig misär hos kommersiell TV.

Förra året sändes t ex i SVT en kärleksfull skildring av den 95-årige filosofen Arne Naess och hans tyggris Timotei. Här pratades om lekens betydelse och vikten av att bevara sin livsglädje. Ett annat exempel är Man on Wire, som fick en Oscar förra året som bästa dokumentär. Filmen handlar om en excentrisk fransman, Philippe Petit och hans illegala linpromenad mellan World Trade Center-tornen. Jämför sedan med dokumentärserien om vårt eget Ullared, där intresset för Foppa-tofflor och flintastek ges en bisarr ton. Vilken känsla dröjer sig kvar här?

Inte vill vi väl att jorden befolkas av 100% kufar, men tänk om vi kunde låta empati, humor och nyfikenhet styra i lite högre grad! Kanske vi alla skulle våga – och må bra av att – tänja på gränserna lite grann?

Flera recensioner av Man on Wire:
Sydsvenskan
Expressen
DN
SvD
Filmtipset.se
En bra film på You Tube

En titt på tidigare inslag om Ursula kan ju inte heller skada!

En del av ovanstående text kommer från en artikel i SJ:s excellenta tidning Kupé, februari 2010.

Film: You Tube
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt