Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

7 jan 2015

Från attefallshus till åsiktskorridor

Korrridor

I januarinumret av Språktidningen publiceras listan över nya ord i svenskan 2014. Varje år tar Institutet för språk och folkminnen fram listan. Kul och spännande att se vilka ord som utvecklats det senaste året. 40 nya ord finns med i år.

Listan präglas av valåret och innehåller bland annat ord som hörts i den politiska debatten. Den börjar med attefallshus, ett ord som är uppkallat efter förre bostadsministern Stefan Attefall och är nya tidens friggebod (huset kräver inget bygglov och får användas som bostad) och listan slutar med åsikskorridor, som är en metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten.

– Nyorden berättar mycket om den tid vi lever i. De avslöjar vad som engagerar och vad som diskuteras. Efter ett supervalår och debatten om ett extraval har politiken varit än mer tongivande än vanligt i nyordsskapandet. Vi har till exempel fått rödgrönrosa majoriteter och politiker som möts av ryggprotester, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen, i ett pressmeddelande.

Med rödgrönrosa menas färgbeteckningen för politiska samarbeten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och ibland Vänsterpartiet. Ryggprotester är en manifestation där deltagarna visar sitt missnöje genom att vända ryggen mot till exempel en talande politiker.

I nyordslistan finns också några smått roliga ord som:

Klickfiske – användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet för att locka till klick.

Kärrtorpa – göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld.

Matnationalism – föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.

Nerväxt – politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå.

Normcore – alldaglighet som stilfilosofi.

Plastbanta – minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier, selfiepinne; stativ i form av en armförlängning som används för att ta självporträtt.

Selfiepinne – stativ i form av en armförlängning som används för att ta självporträtt.

Usie – självporträtt med kändis eller annan person.

Yoloa – leva livet som om varje ögonblick vore det sista, fånga dagen.

Läs hela listan här. Och använd orden! (Även om stavningsprogrammet visar helrött :-))

Inlagt av: Mari

Foto: Mari

1 kommentar

  1. […] läs mitt blogginlägg på Plyhmbloggen. Här kommer du att hitta mig regelbundet framöver. Som tidigare skriver jag om skrivande, […]