Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

19 okt 2015

Integrera video i kommunikationen

Video1Förra veckan var vi på plats i Bonnierhuset i Stockholm för en heldagskonferens om Video på nätet – för marknadsföring och information, som arrangerades av Atomer och Bitar med Pär Ström i spetsen. För nästan precis ett år sedan var vi på en annan konferens med samma arrangör, då med temat Gamification – läs vår sammanfattning här.

Rörlig bild är något som verkligen intresserar oss, det ger en extra dimension till kommunikationen och det finns många möjligheter. Det var därför extra roligt att under en hel dag få höra mer från föreläsarna som alla hade olika bakgrund i ämnet.IMG_1451

Först ut var Niclas Grunewald, journalist som nu driver kommunikationsbyrån Creo Media Group men som kanske mest är hågkommen för sitt ordsnubbleri på bästa sändningstid som han själv, lite skämtsamt tog upp. Niclas visar exempel på hur företag, myndigheter och organisationer integrerar video i kommunikationen och berättar att det var Investor Relations (IR) som drev utvecklingen av live-tv framåt – det var ett bra sätt för alla att få rätt information samtidigt.
Videokommunikation kan verkligen vara något för alla, Niclas nämner Scania som ett bra exempel. Kolla in hur de arbetar med intervjuer och studioformat här. Se även PWC som gjort ett eget webbtv-program där intressanta gäster bjöds in för att delta i en paneldebatt – ett bra sätt att skapa innehåll och öka möjligheterna för vidare spridning genom kända personer. Detta är också något som Ikea satsar på just nu med programmet Vad gafflar ni om? – ett roligt format som fått otroligt höga tittarsiffror.

Nästa talare, Ehsan Nasari från filmbyrån Populate hade ett lite annorlunda perspektiv på video, nämligen hur man kan dra nytta av hjärnforskningen och därmed göra filmer som fungerar. Till exempel slog han fast att 2 min är så lång tid vi rent neuropsykologiskt klarar av. En bra berättelse, kontraster och ett enskilt budskap är dessutom några nyckelfaktorer till en lyckad film. Eshan lägger också till att du är inte vad du säger utan hur du säger det och betonar vikten av att vara uppmärksam på mimik och kroppsspråk.
IMG_1458På konferensen deltog också två stora företag, Tui (tidigare Fritidsresor) och Telia Sverige. John Marin, marknadsansvarig från Fritidsresor delade med sig av sina lärdomar från 15 år med video på nätet. Från de första webbfilmerna med klipp från populära resmål till reseprogramet Lottis Värld som har sänts i hela 28 avsnitt med över 1,3 miljoner visningar. Han presenterade också vad som 2010 kom att kallas Mads-effekten – en marknadsförares dröm när deras reklamfilm, med den danske skådespelaren Mads Mikkelsen, nådde stora framgångar – inte minst tack vare återkommande och omtyckta parodier.

Från Telia kom Lars Neckman, Senior Business Manager och berättade om hur Telia använder video i den interna kommunikationen. Man har gått från klassiska telefonmöten till att varje fredag sända direkt från sin webb-tv-studio – ett format som blivit mycket viktigt för det dagliga arbetet. Nytänk på internnivå.

Under eftermiddagen var det sedan dags för David Stavenow från Pophunters – storytellern som med över 30 års erfarenhet i filmbranschen bjöd på ett recept vad som skiljer succéfilm från fiasko. Han beskrev det hela i sju viktiga steg för framgång:

  • Berätta EN historia
  • Tala ”målgruppska”, dvs tala det språk som målgruppen talar
  • Ej längre än vad den kan hålla uppe intresset
  • Håll igen på fakta – slösa med ”upplevelser”
  •  Säg inte vad du menar – visa det
  • Rensa bort allt oviktigt
  • Använd professionella hantverkare

Den film som enligt hans uppfattning har alla dessa ingredienser är den nog så hyllade ”The Epic Split” – briljant menar David!

Dagen avslutades med fokus på lite mer teknik – hur man får målgruppen att hitta sin video, vilka mål man bör ha och hur man bäst följer upp. Marcus Sandström från Viseo berättade om Youtubes algoritmer och vad man bör tänka på. Längden har bland annat betydelse, filmen bör vara mellan 1-15 min och man bör fundera kring möjlig sökfras och använda detta som filnamn. Viktigt är också att tagga noggrant och ett annat bra tips är att använda sig av annotations för att hänvisa till andra källor och och filmer. Marcus rekommenderade också att använda sig av de olika analysverktygen som finns för att följa upp sina resultat.

Även dagens sista talare Jonas Vahlne från Mindshare vurmade för vikten av att analysera. Ett bra tips kan vara att analysera tillsammans, det görs annars ofta i silos menar han och det finns stora fördelar med att gemensamt diskutera resultatet.

Sammanfattningsvis var det en mycket lyckad dag, vi återvände till Göteborg fulla med inspiration och energi för att sätta igång att arbeta. Tack Atomer och Bitar för ett välordnat evenemang och tack Malena Eklund, på First PR och Charlotte Högberg från KappAhl för trevligt sällskap!
IMG_1470

Inlagt av: Ann-Sofie Johansson

Kommentarsfältet är stängt