Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

28 jan 2010

Kommer du ihåg it-bubblan?

E-handel är på tapeten på arbetsplatsen där jag för närvarande verkar. Följaktligen ligger ämnet top-of-mind och en tanke fick mig att minnas hur det en gång var. Kommer du ihåg it-bubblan som sprack – det var förra århundradet…

Det var på 1990-talet: Som ett resultat av en medial uppmärksamhet utan like fick internet allt fler användare världen över. I förlängningen framstod möjligheterna att göra affärer på nätet som i det närmaste outtömliga. Som det mest frapperande exemplet vill jag minnas klädkedjan Boo.com. Mest hypad, högsta investeringssummorna och lägsta omsättningen är det jag kommer ihåg bäst. Bolaget spenderade en miljard kronor på häftig teknik och flashiga kontor. Sajten var så tekniskt avancerad att bandbredden inte räckte till för kunderna – försäljningen uteblev. Boo.com gick i konkurs 2000 – och it-bubblan sprack.

Även gott kom ur de intensiva åren och flera viktiga tekniska lösningar etablerades: Google 1998, RSS-teknologin 1999 och fildelningsprogrammet Napster 1999. Internet fortsatte att växa med hög hastighet men med vissa lärdomar i bagaget.

Idag verkar även vi vanliga dödliga ha tagit till oss e-handeln fullt ut. Är du redo för nästa steg?

Lästips:
Wikipedia om IT-bubblan
Läs boken om hela it-bubblan Boo.com och it-bubblan som sprack. (Bokus grundades förresten av Boo.com grundarna Kajsa Leander och Ernst Malmsten). Så här ser sajten www.boo.com ut idag.
En reflektion i DN: It-bubblan – en kapitalistisk kulturrevolution

Kommer du ihåg några av bolagen från tiden för IT-bubblan:
Amazon.com ett av de mest framgångsrika exemplen?
E2Home – Samarbetsbolag som ägdes av Ericsson och Electrolux som gemensamt skulle utveckla lösningar för ”det intelligenta hemmet”. Domänen http://www.e2home.com/ är till salu.
Framfab – Internetkonsulten som på tre år blev ett av Europas största Internetkonsultbolag med 3000 anställda i 13 länder. Heter idag LBI International AB.
LetsBuyIt.com – Konsoliderad försäljningskraft skulle ge lägre priser. Har startat om med ny affärsmodell.

Här är e-handeln idag
Market – Nu handlar varannan svensk på nätet.
Market – Spara tid viktigare än priserna för nätshopparna
Kreafonbloggen – E-handel på Facebook
Market – Uppkopplade pensionärer shoppar online

Är det hit vi ska nu?
Dagens Handel – Hitta ekobutiken med mobilen

Film: En kortfilm om boo.com som delades ut till personalen på VHS 1999. Från youtube.com. 
Upplagt av Charlotte

1 kommentar

  1. Lena skriver:

    På tal om e-handel. Mandels ”bloggbutik”, tycker jag är ett inspirerande exempel. Det är få förunnat att ha så många engagerade kunder (kolla antalet kommentarer!) som faktiskt sitter och väntar på att dagens plagg ska släppas (varje dag kl 12). http://www.mandeldesign.se