Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

24 feb 2010

Kreativitet ett framtida krav

Något kreativt?

59% av svenska arbetstagare (varav drygt en femtedel beslutsfattare) anser enligt en genomförd undersökning att det är mycket viktigt att vara innovativ och kreativ i sitt jobb. Men endast 27% av de tillfrågade säger sig vara det i praktiken. Det är förstås frustrerande att det är en sådan skillnad mellan vad man tycker och hur verkligheten sedan ser ut.

En intressant fråga är också varför inte 100% (åtminstone av cheferna) tycker det är viktigt med kreativitet? Svaret är helt enkelt omedvetenhet. Vi har länge haft fullt upp och varit tvungna att fokusera på vad vi är bra på, men det kommer inte att räcka i konkurrensen.

Nu kommer det att ställas andra krav. Det gäller att hitta både produkter och tjänster med innehåll som går att ta betalt för. ”Innovationsklimat är något som ibland finns i festtal men inte i praktiken”, säger Mikael Lindholm, VD för konsult/undersökningsföretaget Innovation  Inside.

Vad ska vi då göra för att få en ändring till stånd? Faktum är att det krävs mycket genomgripande förändringar inom många olika områden, men utbildning och nationella kompetenscentra är ändå några förslag.
Man kan ju också bli inspirerad på konferens –  t ex Kreativt ledarskap 28 – 29 april i Uppsala. Visserligen avsedd selektivt för skolchefer, men utan tvivel ett bra initiativ. Ett säkert kort är annars att anlita tänkolog (!) PA Ståhlberg för att inspirera till kreativt tänkande på alla nivåer i organisationen!

Siffrorna ovan redovisas (i en artikel i måndagens DI) av den danska konsultbyrån Innovation Inside, som i samarbete med analysföretaget Userneeds kollat upp innovationsklimatet i norden. (1500 personer mellan 18 och 65 år från varje nordiskt land har tillfrågats).

Faktum är att vi svenskar tar täten före våra nordiska grannländer!

Se även: Pressrelease om undersökningen ovan
Klargörande av begreppen – Idéer, kreativitet och innovation
Rolig artikel i DN – En korkad idé kan vara helt lysande
och Ny Teknik – Kreativitet är som humor
Inlägg på Kreafonbloggen – Kreativitet som konkurrensfördel

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt