Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

6 mar 2014

Minnesteknik för bättre presentationer

Inlar_talainforgrupp_450x400

Varför pirrar det så i magen när man ska presentera något för en grupp? Ja, de flesta håller nog med om att självförtroendet tryter när det är dags att tala inför en publik. Det är verkligen inget ovanligt fenomen.

Under utbildningsdagen på Aktiviteten Learning Lindholmen Science Park, blev vi lovade att ha verktygen till ett vassare självförtroende vid dagens slut. Gösta Palmqvist driver bolaget Inlär i Väst, som arbetar med kompetenshöjning genom personlig utveckling och effektivitet hos ledare och medarbetare. Han vet hur man bygger upp en presentation eller ett tal på ett sätt som håller åhörarna intresserade ända till slutet.

Foredrag_450x250

En speciell minnesteknik där man föreställer sig sitt manus i bilder, hjälper talaren att komma ihåg vad som ska sägas och få en genomtänkt struktur. Det minimerar också risken att man tappar bort sig. Efter att ha testat att tänka namn och ord i bilder kunde vi kursdeltagare konstatera att det går att minnas betydligt mer än vad vi från början trodde var möjligt.

Gösta tipsade också om att, precis som man gör med många filmer och böcker, börja berätta om en händelse som egentligen kommer senare i historien. Det här gör man för att väcka intresse och skapa nyfikenhet hos publiken. Dessutom att vi bör hålla oss till vardagsnära händelser och därmed kommunicera så att de flesta förstår.

Inlar_kommunikation_450x300

Under dagen fick kursdeltagarna hålla sex till sju helt oförberedda presentationer på upp till två minuter var. Temat kunde exempelvis vara att berätta om en tabbe man någon gång gjort eller att helt fritt associera kring ett ord, t ex ordet ”dator”.

Göstas strategi var att hela tiden stötta den som stod framför gruppen, genom att hjälpa till att föra berättelsen framåt. Ett annat knep var att direkt berömma talaren för hennes konkreta styrkor. Under kursen delades endast positiv kritik ut för att undvika att man skulle fokusera på sina sämre sidor.

Även om ingen av kursdeltagarna verkade vara speciellt blyg eller ovan vid att prata inför folk, kändes det som att vi alla lämnade Lindholmen mera rakryggade. Med ett gäng värdefulla tips att luta oss mot, kommer vi med all säkerhet göra proffsiga och intressanta presentationer i framtiden.

Inlagt av gästbloggare Emma

Illustrationer: Robert Källgren

Vi har tidigare skrivit om Presentaionskurserna med Gösta.

Kommentarsfältet är stängt