Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

25 apr 2010

Otrohet enligt kontinental praxis

Heartbreak
Som blivande prinsessgemål borde man räkna med att snedsteg inte passerar obemärkt. Men den senaste tidens hysteriska mediestorm verkade ändå vara en chock för alla inblandade. Den svenska spekulationsjournalistiken nådde nya höjder.

Svensk press hantering av Tiger Woods otrohetsaffärer i höstas sägs ha inneburit ett trendbrott. Ämnet otrohet var därmed inte lika tabubelagt utan det blev relativt fritt fram att hänga ut den skyldige/skyldiga utan pardon. Därmed närmade vi oss med ett stort steg hanteringen av den här typen av skandaler enligt kontinental praxis.

Tidigare i veckan verkar det ändå ha pågått något slags omvänt pressmässigt schackrande om först till kvarn. Intressant nog blev det Svensk Damtidning som gick i bräschen och tog upp tråden från norska Se og Hør.  Svensk Damtidning är av tradition en av kungahusets mest lojala vapendragare. Fast det klart för några veckor sedan skrev bloggande journalisten Åsa Bönnelyche om drottningens påstådda svåra sjukdom (Alzheimers). Så lojalitetshindret var redan undanröjt. De senaste dagarna har kvällspressen hängt på otrohetskarusellen i full skala med tryckta specialbilagor. 

Hovet, med extremt erfarna PR-ansvariga Nina Eldh i spetsen, har inte fått godkänt för sin krishantering i det här fallet. Det är ingen nytta med att stänga till och göra bristfälliga, diffusa uttalanden. Men det klart här finns säkert många starka viljor bakom kulisserna, som har en del att säga till om. Då är det inte enkelt att agera by the book och det handlar ju icke att förglömma om människor av kött och blod.

Och tidpunkten? Med bröllopet den 19 juni i snabbt antågande började det brännas. Fokus borde vara på de lyckliga tu och deras förberedelser. Igår kom så meddelandet från hovet att förlovningen har brutits – förhoppningsvis ett moget personligt beslut och inte påskyndat av tryck från omgivningen. Kanske hinner nu Jonas-affären svalna under de närmaste månaderna, men den etiska gränsen för vad som är ”tillåten” exponering i svensk press har definitivt för alltid flyttats fram.  

Se GPs dividerande om sin publicitet och hänvisning till allmänhetens intresse.

Med gårdagens officiella tillkännagivande av den uppslagna förlovningen blev det helt ok att publicera även för  DN och SvD. Och historien fortsätter i GP etc.

Uppdatering 20100427: Så här mycket inbringade Madeleine-effekten mätt i antalet sålda tidningar under förra veckan (Resumé)Medier avslutar prinsessjakt (Dagens Media) – eller hur är det med den saken egentligen?
Åsa Linderborg tycker det är uppfriskande med drev. …..
Och så fick äntligen Nina Eldh godkänt som krishanterare!

Uppdatering 20100510: Se og Hörs otrohetsartikel anmäls

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

5 kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Jerry Silfwer. Jerry Silfwer said: Smurftips: Otrohet enligt kontinental praxis http://bit.ly/d4YU0K #PRofSweden […]

 2. Ann-Christin skriver:

  Att de bryter är kanske en nyhet! Men låt paret vara ifred ,Det måste ju vara oerhört jobbigt att bryta ett förhållande i deras situation. Tänk om skvaller pressen kunde lära sig att allt är inte att sälja lösnummer!
  Att visa respekt är också en konst!

 3. admin skriver:

  Håller med dig till fullo! Men när nu gränsen för vad som är tillåtet verkar ha flyttats fram ett stort steg är det nog svårt att backa. Förhoppningsvis finns det inte så mycket mer att skriva om.

 4. […] bekostnad och med journalistiken i sin allra sämsta högform? Eller ett stycke nutidshistoria med extremt högt allmänintresse? Sannolikt något där emellan. Men bra PR för Sverige? Ett kungahus är exotiskt, men skandalerna […]

 5. […] Otrohet enligt kontinental praxis“Hovet, med extremt erfarna PR-ansvariga Nina Eldh i spetsen, har inte fått godkänt för sin krishantering i det här fallet. Det är ingen nytta med att stänga till och göra bristfälliga, diffusa uttalanden. Men det klart här finns säkert många starka viljor bakom kulisserna, som har en del att säga till om. Då är det inte enkelt att agera by the book och det handlar ju icke att förglömma om människor av kött och blod.” […]