Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

3 nov 2011

Så lyckas du med din argumentation!

Alla befinner vi oss i situationer när vi behöver övertyga vår omgivning för att få dem dit vi vill. Kanske när du ska reklamera ett par skor, lägga fram ett förslag på ett möte eller helt enkelt när du inte vill se samma film som din kompis. För att du ska få som du vill gäller det då att du är bra på att argumentera och övertyga. Något som inte alltid är det lättaste.

Som tur är kan alla lära sig att bli bra på att argumentera och det finns en hel del tips:

1. Skapa en kristallklar tes.

Börja med att ställa dig själv frågan vad det är du vill. Skapa därefter din tes, det vill säga det du vill uppnå med din argumentation.

2. Använd dig av tre argument.

Utgå från din tes när du argumenterar. Det är också utifrån tesen som du ska hitta de rätta argumenten. Att använda dig av tre argument räcker för att resonemanget ska bli slagkraftigt. Det är lätt för mottagarna att komma ihåg och följa en argumentation som bygger på tre argument.

Enligt retoriken finns det bara tre sätt att argumentera på – genom att använda sig av ethos-, logos– och pathosargument. Här kan du läsa mer!

3. Använd dig av argumentationsmodellen för att strukturera ditt innehåll.

Argumentationsmodellen hjälper dig att lägga upp argumentationen på ett enkelt och smidigt sätt. Modellen innehåller sex steg. Klicka här för att se modellen!

Att skapa en kristallklar tes, ta fram tre argument samt följa dispositionen i argumentationsmodellen är alltså tips som kan hjälpa dig att lyckas med din argumentation.

Är du sugen på att lyssna på ett av det genom tidernas bästa tal? I så fall borde du lyssna på Martin Luther Kings tal ”I have a dream” som är högst upp i rankningen av historiska tal enligt American Rhetoric.

Vill du få mer inspiration och fler tips?

Då rekommenderar vi Karin Klerfelts bok ”Argumentera och få andra att göra som du vill ” samt Lennart Hellspongs bok ”Konsten att tala: handbok i praktisk retorik”.

På talet.se kan du läsa mer om bland annat de bästa historiska talen, kroppsspråk och nervositet! (Klicka här för att komma till sidan).

Det finns en hel del kurser som du kan gå om du vill lära dig mer om argumentation, presentationsteknik och retorik. Retorikhuset erbjuder ett antal kortare kurser och seminarier och om du vill få en bredare kunskap inom retorik kan du också vända dig till högskolorna och universiteten.

Inlagt av gästbloggare Louise Richardson.

Foto: Flickr

Kommentarsfältet är stängt