Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

26 nov 2010

Självmord på nätet

Vet inte vad man ska hänga sig med, asså i vad, finns ju inget bra ställe hemma, bara ute i skogen i ett träd.”

På olika nätforum diskuterar unga självmord. Den här världen uppmärksammades egentligen inte på allvar förrän en 21 årig kille tog sitt liv inför en webbkamera på Flashback den 11 oktober i år. Och ja, det låter overkligt, men jag är inte det minsta förvånad. Det är en sådan otrolig press på unga idag att jag faktiskt förstår hur de resonerar när självmord ses som den enda utvägen.

Att den här typen av forum vuxit fram just på nätet är inte alls konstigt, här är de unga experter. Och visst kan diskussionerna leda till något positivt. Men läkaren Lars Johansson varnar dock för att det kan uppstå en slags copy-cat effekt; att ungdomar är lättpåverkade är ju inget nytt. Nu talas det om att forumen ska förbjudas men jag är övertygad om att de i så fall kommer att leva vidare på andra hemsidor. Och hur ska man kunna förbjuda något som inte är olagligt?

När ingen annan förstår finner dessa unga människor en slags gemenskap då de befinner sig i samma känsliga situation. Medievetaren Michael Westerlund menar att det är ensamheten som de unga flyr ifrån, att det finns ett behov att diskutera det här ämnet.

För några år sedan hoppade min lillasysters klasskompis från Älvsborgsbron. Han upplevde det som så jobbigt att han inte var lika cool som de andra i skolan att han inte orkade längre.

Något är fel i det samhälle vi lever i, frågan är bara vad och hur det ska lösas. Att stänga ner forum känns inte som en lösning på problemet.

här kan en självmordschat se ut.
Examensarbete om dödliga kryphål online.
Utbildning ska hindra självmord – självmordsförebyggande projekt startas av regeringen
Att alltid slå larm och försöka utvidga dialogen – läs vidare i artikeln ”Dålig undervisning om självmord”
Plyhmblog har tidigare nämnt destruktiva pro-ana forum.
Hit kan du ringa om du vill prata.

Foto: Flickr
Inlagt av: Josephine

2 kommentarer

  1. Helena skriver:

    Det är synd om ungdomar idag. De tror att livet går ut på att vara någon, ha fina kläder och coola grejer. Suck. Inget kan vara mer fel. Vi vet inte varför vi lever men vi lever och då får vi göra det bästa av det. Var och en måste hitta sin identitet. Ingen kan göra allt. Vi måste alla välja väg. Något som det är väldigt bråttom med att bry sig om är vår miljö. Det enda faktiskt som är superviktigt just nu.

  2. Josephine skriver:

    Precis. Kunde inte ha sagt det bättre själv.