Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

19 nov 2010

Vad är en blatte?

 

Vad är ok benämning? Andra generationens invandrare eller etnisk svensk eller kanske blatte? Vi har svårt att hitta en term som känns rätt för personer med annan kulturell bakgrund än svensk. Invandrare har kallats för utrikesfödd och svensk medborgare blev utlandssvensk. Första generationens invandrares barn blev andra generationens invandrare. Ja, det är många begrepp för samma sak.

Vi är så rädda att stöta oss med människor med annan hudfärg, religion etc (som t ex i humoristiska You Tube-klippet från ”Sunes sommar” ovan). I andra länder med lång mångkulturell tradition är man tydligare. I USA och England är det t ex naturligt att säga ”black male” eller female hispanic”. Man är det man är helt enkelt.

Visste ni förresten att mannen som greps för skottlossningen i Malmö har finska föräldrar!? Då kan man fråga sig om han är svensk eller invandrare? Och är det svenskar eller invandrare som blivit beskjutna? Intressant frågeställning, eller hur?

Vi vill förklara utan att peka ut. Och det är svårt. Varför är vi så känsliga? Finns det verkligen inte ett naturligt förhållningssätt? Kanske kommer vi dit så småningom!?

Ovanstående är delvis en sammanfattning/omskrivning av en artikel  av Ramin Rahmani i det senaste numret av den utmärkta tidskriften Fokus.

Blatteförmedlingen. se kan vi läsa följande generella beskrivning av vad en blatte är: ”individ med svenskt eller utländskt ursprung, som bor i Sverige och har insikt i andra språk, kulturer, seder och bruk än de traditionellt svenska.”

Följande beskrivning av ordet blatte finns på  Wikipedia.

Söker man på ordet ”invandrare” får man 96.100 träffar som bilder/illustrationer på Google.

På GP tycker man att det är ”Dags att skrota ordet invandrare”.

Mångkulturellt är hett – Vi gillar olika på Facebook har nu 453 480 medlemmar!

Film: You Tube – Sunes Sommar
Inlagt av Birgitta Plyhm

Vi har tidigare skrivit om den överdimensionerade negerbollen, som delvis berör samma problematik.

1 kommentar

  1. fabrikören skriver:

    hmm… skytten i Malmö… kanske släkt till Sune Mangs, som var, ja, just det: finlandsfödd! Hur många visste det och var det relevant för hans gärning?? Alltså vad spelar det för roll varifrån en brottsling kommer? En mördare är en mördare, oavsett födelseland eller medborgarskap.

    Vidare, ”utlandssvensk” är en benämning, av svenskar, på svenskar, vilka har sin hemvist utanför Sverige. Det var kanske så du menade?? Begreppet kan således kopplas med utvandring mer än med invandring.

    mvh / fabrikören
    Jordbo