Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

3 nov 2010

Våga säga nej till droger?

 

I Sverige använder var tionde ung man och var tjugonde ung kvinna cannabis, var femte gymnasieelev har testat. I natt röstade Kaliforniens invånare om kontroversiella ”Proposition 19” – d v s om legaliseringen av cannabis (användning för medicinskt bruk har varit tillåtet sedan 1996). Förslaget avslogs dock med 57 % av rösterna. Men nu är debatten aktuell även i Sverige, ett land där vi tidigare har haft en nolltolerans mot droger. Bör cannabis tillåtas och i så fall varför?

I gårdagens Aktuellt diskuterade den cannabis-vänliga journalisten Magnus Linton användandet av drogen med Maria Larsson, regeringsansvarig i narkotikafrågor. Själv är jag skeptiskt inställd till Lintons argument och det får mig i stället att tänka på den glamorisering av droger som man ofta möts av i media. Idag är det väl tämligen uppenbart att droger (även alkohol inräknat) kan vara skadliga!?

Linton menar att cannabis ska legaliseras för att bryta den organiserade kriminaliteten. Är inte det en orimlig spekulation att använda som motiv till legalisering? Vad är det som säger att det kriminella intresset inte flyttas över till andra narkotikapreparat?

Huvudfrågan måste ju ändå vara om användning av cannabis är ett accepterat beteende eller inte i vårt samhälle. Vad kommer vi att mötas av för konsekvenser? Anses inte cannabis vara en inkörsport till tyngre droger? Att säga att cannabis är ofarligare än alkohol är väl inte heller ett skäl till legalisering då alkohol ju faktiskt är skadligt. (Dock har alkoholen blivit en del av vårt kulturella mönster).

Är det verkligen så att de positiva aspekterna överväger de negativa? Personligen känner jag faktiskt inte till någon som har använt sig av cannabis och upplevt någon större intellektuell utveckling. Vad hände med ”Våga säga nej till droger?”.

Läs även:
Politikerbloggen.se;  alt SvD – Missbruket kostar 150 miljarder kronor
GP – Kändisar klara för rehab
Mer om Propositoion 19 i DN

Film: YouTube
Inlagt av: Josephine

5 kommentarer

 1. Håkan Sjöström skriver:

  Instämmer helt i Josephines uppfattning och skälen hon redovisar. Med tanke på hur skadligt det är med droger, direkt och indirekt, skall man inte underskatta behovet och nyttan av normgivningen och moralpåverkan som sker genom lagstiftningen.

 2. Charlotte skriver:

  Jättebra inlägg. Jag är fått nog av dom som hela tiden försvarar droger.

 3. Mike skriver:

  Gör om var tionde man till var fjärde så kanske du kommer lite närmare sanningen.

 4. Simon skriver:

  Cannabis är inte skadligt för kroppen och nästa alla argument som används emot är ren propaganda. Legalisera det och låt folk göra vad de vill med sina liv

 5. tshirts shop skriver:

  Med tanke på hur skadligt det är med droger, direkt och indirekt, skall man inte underskatta behovet och nyttan av normgivningen och moralpåverkan som sker genom lagstiftningen.