Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

21 jan 2011

Vuvuzela, köttklister och cykelbarometer

Vuvuzela

Språkrådet publicerade nyligen sin lista över nya ord i det svenska språket.  Inte oväntat är sammansättningar med aska vanligt förekommande. Ord som hamnar på Språkrådets lista anspelar oftast på ett eller annat sätt på årets händelser, men det som är mest avgörande är att orden kan visa på bred användning.

Vuvuzelan, plasttutan som bokstavligen var på allas läppar under sommarens fotbolls-VM i Sydafrika gjorde ett outplånligt intryck. Så även internationellt förstås – därav återfinns ordet även på motsvarande Top 10 Buzzwords hos tidskriften Time.

Köttklister är ett otrevligt ord med en otrevlig innebörd = ämne tillverkat av djurblod som kan användas för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken. Cykelbarometer är svårtippat som vanligt förekommande, men det är hur som helst en apparat som registrerar hur många cyklar som passerar en viss punkt. Bloppa tror man hos Språkrådet definitivt blir ett bestående ord i svenska språket – betyder sälja på bloppis (av blogg + loppis). Plånboksbröllop verkar ju sunt och är helt enkelt ett bröllop anpassat efter plånboken.

Språkrådet, som är Sveriges officiella språkvårdsorgan samlar in ord genom att läsa dagstidningar och så får man förstås in många förslag från allmänheten. Ordens fortsatta användning är sedan avgörande för om de ska bli bestående delar av det svenska språket. Numera bidrar även  sociala medier i hög grad till spridningen.

Dagens Nyheter har en egen lista med årets mest uppmärksammade ord/uttryck år 2010 – Här ges exempel som askmoln, bröstpump och kaffeflickor.

Nationalencyklopedin arrangerar en egen tävling med rubriken Årets Uppslagsord 2010 – gå in och rösta här!

Om svenska språket på Plyhmbloggen:
Förra året skrev vi också om Språkrådets nyordslista under rubriken: Vad har alfanummer, frimester och slidkrans gemensamt?
Vi har också skrivit om Språktidningen: Räcker det med jättegott?
Dessutom om Nysvenskan under debatt

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta Plyhm

Kommentarsfältet är stängt