Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

24 nov 2009

Får en VD vara rolig?

Ett gott skratt förlänger livet

Kan presentationen av en kvartalsrapport vara kul? Och kan humor vara en naturlig del av ledarskapet? Ja, det är frågor som diskuteras när Roa Produktion, ett produktionsbolag inom stå-upp-komik utbildar chefer i humor. Första utbildningen (se artikel i VA)  hölls i början av oktober och fick bra gensvar.

Att en ledare är personlig och pålitlig anses ju viktigt. Och att ha en chef med karisma, som man kan skratta tillsammans med är definitivt ett plus. Men är humor en väsentlig del av ledarskapet?

Thomas Järvheden, årets manlige komiker 2004 utbildar i komisk retorik. Enligt Thomas är det A och O att vara närvarande, att känna in och ta de tillfällen som kommer. Och att det då inte heller är någon risk att uppfattas som flamsig och oseriös om man skämtar om viktiga saker. I en företagskultur där man kan tillåtas ha roligt är det god stämning och det påverkar i slutändan även hälsan.

Enligt Thomas kan alla utveckla humor som egenskap och han ger några snabbtips:
– Var realistisk – du blir kanske ingen komiker, men behöver inte vara en tråkig chef
– Titta på stand-up-komikerna (se några länkar nedan)
– Undvik sexistiska skämt

Och kanske kan du testa att lägga in en seriestripp nästa gång du drar resultatet?

Visst är humor en personlig tillgång, men också en tillgång för omgivningen. Vi mår bra i en humoristisk atmosfär och att ett gott skratt förlänger livet är ju vetenskapligt (?) bevisat. Men att som ledare ”använda humor” i såväl kommunikation som ledarskap måste bottna i en personlig trygghet och att det känns naturligt. Annars blir det lätt ansträngt och t o m negativt.

Jag funderar också på hur det är med den ”svenska mentaliteten” – har vi svenskar humor och vågar vi använda den?  Och finns det någon differens i hur en manlig respektive kvinnlig ”humoranvändande” chef uppfattas?

Kanske vill du gå utbildningen ”Skratta dig till framgång”? eller Bättre chefer med en gnutta humor!
Kolla in några ståuppare – Extras,  eller   Lenny Bruce,   eller besök Norra Brunn för att se Hasse Brontén  eller Eddie Izzard, som besöker Sverige i december!     
Läs om ”Hur du höjer din humorfaktor”
Hur ”Skrattet gör dig till en bättre chef” i Byggvärlden
Eller om sambandet mellan humor och välmående, om skrattklubbar och skrattyoga?

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt