Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

7 sep 2010

Jag – en digital invandrare

Digital immigrant

Jag är en medelålders, yrkesarbetande kvinna som just bytt jobb. Och jag har kommit till insikt om att i andras ögon så kan jag kategoriseras som en digital invandrare tillhörande baby-boom generationen.

Fler och fler insikter drabbar mig varje dag. På min nya arbetsplats är det jag som är it avdelningen, något som tidigare var en division av anställda varav man bara kunde beställa hjälp i den nöd man för tillfället befann sig. Nu är jag alltså it-beställare OCH it-användare. Ställer stora krav på en digital invandrare, ett begrepp som lanserades redan 2001 av Marc Prensky.

Utmärkande för en digital invandrare är att man printar mail för att ha en ”hard-copy”, man ropar till sig sin kollega för att visa på skärmen när man hittat något bra på nätet som man vill visa och man är rädd att förstöra saker om man provar genom att ”trycka på fel knapp”. Som tur är umgås man med en del digitala infödingar, som nu har slutat skratta åt mig eftersom jag kommit till insikt om vad jag är och faktiskt uttrycker att jag är ganska ”cool” för min ålder.

De digitala infödingarna, det är dagens tonåringar, de som är födda 1995 eller senare. De som har levt hela sitt liv i den digitala världen, med datorer, tv-spel, mobiler och digital musik. De har missat faxen, de vet inte hur man skickar vykort, men det är de som håller på att ta över världen.

Det kräver mycket av oss digitala invandrare, vi som inte föddes in i den digitala världen, att hela tiden bli jämförda med de digitala infödingarna – de som har så lätt för allt det som vi tycker är svårt. Det enda vi kan göra är att göra som alla invandrare gör, jobba på lära oss så snabbt som möjligt och att försöka anpassa oss till situationen. Jag inser att jag håller med Marc Prensky när han säger att man alltid har kvar sin accent som alltid kommer att avslöja en, personligen kommer jag att fortsätta läsa bruksanvisningar!

Se även Medierådets inlägg om Digital infödingar vs digitalt infödda.
Så här tycker Per Johansson om digitala infödingar!

Foto: Flickr
Inlagt av Gästbloggare Lena Göthberg

5 kommentarer

 1. Maria Paijkull skriver:

  Mycket tänkvärt.
  Tror att jag är andra generationens invandrare, trots att jag alltså är äldre än skribenten. Var först med att gå över till ordbehandlare i den krets av journalister jag då arbetade. Maskinen hette Microbee!
  De flesta sa att datoriseringen aldrig skulle sprida sig till skrivande yrken. För ”man måste känna trycket av skrivmaskinens tangenter mot fingertopparna om man ska kunna formulera bra texter”.
  Japp!

 2. Lena Göthberg skriver:

  Maria, det känns tryggt att ha kamrater därute! Det är vi som insett att internet inte går att slå ihjäl med flugsmälla..

 3. Eva Nordström skriver:

  Rätt intressant bok den där, jag läste den i våras. Men när jag kom till avsnittet om juridik blev jag så trött. Du som är jurist i botten, vad tänker du om våra digitala fotspår? Det känns bortom kontroll redan…

 4. Lena Göthberg skriver:

  Eva, jag håller med Dig så jag tänker på vilka fotspår jag lämnar och om jag kan leva med dem även i morgon.

 5. Stefan Göthberg skriver:

  Lena, visst är du född för tidigt :). Men du försäker i alla fall! Kul blogginlägg. Hade gärna sett en född efter 1995 att svara på ditt inlägg!