Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

17 jan 2014

Nagelprotest, 5:2 diet och selfie

Nyord
Nyordslistan från svenska Språkrådet sammanfattar det gångna året på ett bra sätt. På listan finns ett urval av ord som kommit till för att beskriva fenomen och händelser i världen, ord som myntas såväl i det vardagliga talspråket som i sociala medier och av journalister och politiker.

Ofta är nyord relaterade till nyhetshändelser och trender, några exempel från årets lista är nagelprotest, 5:2 diet och så klart det populära begreppet selfie.

Att protestera genom att måla sina naglar i symboliska färger blev en världsnyhet under sommarens friidrotts-VM i Moskva. I protest mot Rysslands nya antigay-lagar lade Emma Green Tregaro upp en bild med sina regnbågsfärgade naglar på sin Instagram. Och med hashtagen #hejaemma blev genomslaget stort.

När BBC-dokumentären ”Eat, fast and live longer” sågs av nära en miljon svenskar blev 5:2 dieten snabbt ett välkänt begrepp och allt fler testade att äta i fem dagar och fasta i två dagar.

Ordet selfie har en given plats på nyordslistan och självporträtten i sociala medier har fått stor uppmärksamhet under året, inte minst Obamas omdiskuterade selfie med Danmarks premiärminister. Selfie blev även årets engelska ord och årets mest använda ord på internet som vi bloggade om här och här.

Några andra nybildningar: twerka, rutkod, utsmarta, hikikomori, torggänga, klicktivism, nätvandra och satsig. En del kan man bara försöka gissa sig till!

Här hittar du årets hela nyordslista inklusive  ordförklaringar och exempel.

Inlagt av Ann-Sofie

Bild: Skärmdump från Aftonbladet

Vi har bloggat om detta tidigare: se gärna inlägg från
2012,

2010,

2009

Kommentarsfältet är stängt