Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

21 dec 2009

All PR är bra PR?

Foto från sxc.hu by svilen001

All pr är bra pr säger ett gammalt talesätt. Och visst är det så att det är nödvändigt att skilja sig från konkurrenterna på kreativa sätt för att nå fram i bruset. Men – när budgivarna på Saab är mindre sportbilsföretag med ägarbilder som inte är helt klockrena, börjar jag gärna fundera över om det hela kanske är mer törst efter pr än seriösa affärer som ligger i potten.

Aftonbladet.se läser jag ”…  Det lönar sig att vara intresserad av Saab. Det holländska bilföretaget Spykers aktie steg med över 25 procent på Amsterdambörsen under morgonen efter helgens besked att bolaget har lagt fram ett nytt bud på Saab till GM…”. Jag avvaktar med spänning resultatet av Spykers nya bud till GM.

Ett exempel av annan dignitet är marknadsföringskriget mellan Elgiganten och branschkonkurrenterna. Mediarapporteringen har omfattat allt från nedmonterade skyltar, uppköp av kampanjvaror i butik till juridiska tvister i marknadsdomstolen. Att MediaMarkts juridiska ombud dessutom omnämner Elgigantens agerande som puckat får åtminstone mig att dra slutsatsen att det handlar mest om pr.

Seriösa aktörer? Bra/dålig pr? Det avgörs som alltid av betraktaren. Faktum kvarstår det är inte ovanligt att söka gratis publicitet vare sig budskapet tolkas positivt för avsändaren eller inte.

Några som fått bra pr i år
Vår privatekonomi.
Hjälporganisationer.
Anna Anka.
Gekås Ullared.
Handsprit.
Sociala medier.
Spikmatta.
Oppositionen.
H&M by Sonia Rykiel.

Några som fått mindre positiv PR i år
Miljö COP15 i Köpenhamn.
Lågkonjunkturen.
Tiger Woods.
GM/Saab.
Vattenfall.
Regeringen.
Maud Olofsson
Försäkringskassan.
Svininfluensan.
Lindex.

Det finns ju så många – vilka har jag missat?

Foto: sxc.hu

Inlagt av: Charlotte

1 kommentar

  1. Smurftips skriver:

    […] Plyhmblog – All PR är bra PR?För ett enkelt svar på den eviga frågan om all PR är bra PR (vilket egentligen är en omskrivning av “all publicitet är bra publicitet”) kan man ju fråga sig om alla relationer är bra relationer? […]